Kanser Tedavisinde En Önemli İlaç: “Moral”
Son yıllarda tıpta yaşanan gelişmeler sayesinde kanser doğru teşhis ve tedavi yöntemiyle iyileştirilebilen bir hastalık olduğunu, buna rağmen kanser tanısı kişide psikolojik olarak; korku, çaresizlik, kaygı ve panik oluşturur.
Kanser tedavisinde uygulanan cerrahi ve ilaç tedavisinin yanında psikolojik tedavi de büyük önem taşımaktadır. Bireyler kendilerini psikolojik olarak iyilik hali içinde hissetmeye başladığında, hastalıkla baş etme becerileri ve tedaviye uyum süreçleri daha kolay olacaktır.
NE ZAMAN PSİKOLOJİK DESTEK ALINMALI?
Kişinin kanser tanısını aldıktan sonra şok, inkâr, kabullenememe, öfke duymak, pazarlık etmek gibi bir takım psikolojik evrelerden geçtiğini, bu süreç tedaviye uyum sürecini zorlaştırır. Bu sebeple kişiler kanser tanıyla karşılaştıktan kısa bir süre sonra yaklaşık 2 hafta içinde psikolojik destek almaya başlamalıdır.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
Kanserde en sık karşılaşılan psikolojik hastalıkların; depresyon, kaygı bozuklukları ve depresif sendromlar olduğunu, destek alınması gereken koşulları şöyle sıraladı: “Bu belirtilerden birkaç tanesi bir arada bulunuyorsa psikolojik destek alınması önerilir: Kendisini sık sık değersiz, mutsuz, gergin, huzursuz hissediyorsa, sorunla başa çıkabileceğine dair kendisini güçsüz ve umutsuz hissediyorsa, kendisinde fark ettiği psikolojik değişimleri, ailesiyle, çevresiyle ve hekimiyle paylaşmaktan kaçınıyorsa hatta tamamen içine kapandıysa, sık sık öfkeleniyor ve sürekli ağlama isteğiniz varsa, dikkat ve konsantrasyon problemleri yaşamaya başladıysanız, uykusuzluk, ağız kuruluğu, titremeler gibi fizyolojik değişimler yaşamaya başladıysanız.”
KENDİNİZİ İYİ HİSSETTİRECEK ÖNERİLER
Tedavi sürecinde moralinizin yüksek olması etkili silahlarınızdan biri olacaktır. Bu sebeple öncelikle iyileşebileceğinize önce siz inanın, sonra çevrenizi inandırın. Bu süreçte yeni aktiviteler denemeye çalışın. Resim, boyama, bilgisayar, el işi, dil kursu gibi çeşitli kurslara katılabilir, hafif tempoda yürüyüş yapmak gibi hekiminizin önerileri doğrultusunda spor yapabilirsiniz. Kısacası kendinize yeni bir hobi alanı edinin. Hastalığınız yüzünden sosyal yaşamınızı kısıtlamayın, günlük yaşamınızı olduğu gibi sürdürmeye çalışın. Yaşadığınız duygusal değişimlerinizi, düşüncelerinizi aileniz ve çevrenizle paylaşın. Bunları paylaşmak hastalığı kabullenme sürecini hızlandıracak ve tedaviye daha fazla uyum göstermenizi kolaylaştıracaktır. Kanser tanısının alınmasıyla birlikte psikolojik olarak yaşadığınız zorlu süreci daha kolay geçirebilmek için psikolojik destek alın. Yapılan araştırmalarda kansere psikolojik sorunların eşlik etme ihtimali nerdeyse yüzde ellidir. Bu sebeple psikolojik desteği önemseyin. Zihninizi hastalığınız dışında farklı, size keyif veren konulara odaklamaya ve gevşeme egzersizleri yapmaya çalışın. Tedavinizin uygunluğu ve hekiminizin önerileri doğrultusunda doğru ve sağlıklı beslenmeye çalışın.
Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya