Kalp Pili Ne Zaman Takılmalı, Pilin Ömrü Ne Kadar Sürer?
Çocuk Kardiyolojsi ve Elektro Fizyolojisi Uzm-Prof.Dr.Volkan Tuzcu anlatıyor…
Kalp pili iki sebeple takılabiliyor. Biraz önce bahsettiğimiz daha çok kalbin hızlı atmasına yol açan çarpıntıya yol açan hastalıklar.
Pil ise tam tersi kalbin elektrik sistemine yavaş çalıştığı durumlarda gerekli olabiliyor. Birde ikinci grup sebep var o da biraz önce bahsettiğiimiz ani ölüme sebep olan kalpte çok değişik bir elektrik probleminin saranöbeti gibi epilepsi nöbeti gibi elektrik fırtınsına yol açan durumlarda pil gerekebiliyor. En sık kalbin yavaş çalıştığı durumlarda.
Pil dediğimiz avuç içinden bile küçük bir cihaz oradan bir iki üç tel çıkıyor, genellikle bir yada iki tel çıkıyor. Vücudun deri altına yani kas altına yerleştiriliyor onun teli ise kalbin içine bazı yöntemler ile kalbin üzerine fikse ediliyor dikiliyor. Nispeten küçük bir ameliyat.
Pilin görevi şudur,
Kalbin belli bir hızın altında atmasını engelliyor. Veya kalbin elektriksel olarak durmasını engelliyor. Hatta daha ötesi kişi hareket etiiği zaman hızlandığı zaman kalbi hızlanamıyor bu hastaların bir kısmında en ufak bir efor sarfettiklerinde yoruluyorlar çünkü bakıyorsunuz hastanın kalbi 50 atıyor halbuki koşuyor 150 atması lazım kalbin o sırada hızlı atmasının sebebi vücudumuzun ihtiyacı olduğu için. Sizin elektrik sisteminiz iyi çlışmıyorsa hızlı koşsanız kalbiniz 50 atsa yani çok yorulursunuz. Kalp pilleri onu da ayarlıyor.
Kalp pilleri yavaş çalışan tehlikeli durumu olan hastalara takılıyor. Her kalbi yavaş çalışana takılmıyor. Kalp pili takılcak sonraa ne olacak? Hastalar bunu merak ediyor tabi. Bu kalp pili bir gün bitecek. Yaklaşık 8 sene kalp pillerinin ömrü oluyor.
Çocuklarda Ritim Bozukluğu hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya