İlkbaharda Süte Dikkat
Bizler bitkilerin çoğunu yiyecek olarak kullanabiliyoruz. Ve geleneksel olarak insanlar doğadan topladığı bitkileri çeşitli yemeklerde tatlılar da ya da turşu olarak değerlendirmektedirler. Bunun yanında bunları bazen toplayıp, saman şeklinde hayvanlarımıza yedirmekteyiz. Ancak bunlardan bazıları zehirli ve ölüme varan derecelerde olumsuz etkilerde bulunabiliyor. Hayvanlara yedirdiğimiz yemler arasında bulunan bazı zehirli maddeler ise süte karışarak çocuklarda ya da insanlarda olumsuz etkide bulunabilmektedir. Bu sadece zehirlenme olarak düşünülmeye bilir. Bazen ilkbaharda içtiğimiz sütlerde olumsuz kokuların ya da acılaştığını fark edebiliyoruz. Bunun nedeni bu bitkilerdir. Bu bitkilerin hayvanın sütüne sirayet etmesinden dolayıdır.
“SAĞLIK İÇİN MİKTAR ÖNEMLİ”
Öncelikle sağlık amacıyla kullanılan bitkilerin esas içerikleri zararlı ve zehirli maddelerdir. Bunların miktarı çok önemlidir. Bununla beraber bunların toplanma zamanları, yetişme yerleri, günün hangi saatinde toplandıkları ve hangi iklim şartlarında yetiştirildikleri çok önemlidir. Çünkü içindeki maddeler bu şartlara bağlı olarak değişebilmektedir. Dolayısıyla bu işi yapan insanların mutlak suretle bilgi sahibi olması gerekiyor ve bunların içeriklerinin laboratuvarlarda kontrol edilmesi gerekiyor. Aksi halde yarar yerine toksit etkide ya da zarar verebilecek düzeye getirebiliriz bunları. Dolayısıyla toplanan bitkilerin çoğu zaman istenilen amaca hizmet etmediği kanaatindeyim.
“PEYZAJ YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMELİ”
Bu konuda peyzaj mimarlarına ciddi görevler düşüyor. Zararlı olabilecek, örneğin zakkum gibi dış görselliği çok güzel olan bir bitkinin çocukların rahatlıkla yetişebileceği alanlarda yetiştirilmesi ya da çocukların oyun alanlarında bulunması muhtemel zararlara yol açacağından mutlaka bundan kaçınılmalı. Tabi ki bunların çekici güzelliklerinden yararlanmak amacıyla mutlak suretle kullanacağız. Ancak doğru olan bunları doğru yerde, doğru şekilde kullanmaktır.
Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya