Hiperaktif Çocuğa Nasıl Yaklaşılır?
Evin içinde sürekli koşuşturan, sürekli yaramazlık yapan, bir türlü yorulmak nedir bilmeyipte, hep enerjik olan çocuklar hiperaktif olarak sınıflandırılır. Peki bilinçli bir anne – baba olmak için hiperaktif olan çocuğumuza nasıl bir yaklaşım sergilemeliyiz; bunların hepsini ve dahasını bu yazımızda konu alıyoruz . Sizin de çocuğunuz hiperaktif ise o zaman bu yazımızda ki bilgiler ve öneriler size göre, kesinlikle dikkate almanızı öneriyor ve sizleri hiperaktif çocuklara yaklaşım bilgilerimizi sunuyoruz.
Anne babanın çocuk büyütürken yaptığı en önemli yanlışlardan birinin, çocukları için en iyisini istemeleri, ailelerin çocuklarından beklentilerinin, onların gelişimsel basamaklarına uygun olması gerektiğini vurguladı.
Ailelerin çocuk büyütürken çocuk psikiyatri uzmanından yardım almasının, çocukları ile ilişkilerine yardımcı olur.
Çünkü çocuk psikiyatri, yalnızca çocuğun değil, ailenin ve okulun da doktoru rolündedir. Çocuğun kendisi ile birlikte içinde bulunduğu ortamı da değerlendirerek, problemleri aşma yolunda yol gösterir. Unutmayın ki çocuklar, erişkinlerin küçük formu değildir. Erişkinlerde var olan bütün duyguların çocuklarda bulunması beklenemez. Çocukların ailelerinden beklentileri, yaşları ile birlikte değişir. Ergenlikte özerklik anlamında ailesinden uzaklaşmayı seçen çocuklar, ilkokul ve öncesinde sürekli ailesi ile zaman geçirmek isteyebilir. Ailelerin çocuklarından beklentilerini belirleyebilmesi için, çocuklarının gelişim basamaklarını bilmesi çok önemlidir. Örneğin; 4 yaşındaki bir çocuktan vicdanı duygular beklemek yanlış olacağı gibi, 5 yaşındaki bir çocuğun ölüm kavramını anlayacağını düşünmek de yanlış olur.
Disipline olmamış ve hiperaktif çocuk ayrımı önemlidir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunu olan bir çocuk, her ortamda bu rahatsızlığı gösterir, ancak disipline olmayan çocuk genelde böyle değildir. Sınıf içi davranış ve öğrenme sorunu problemi yaşayan çocuklardaki sorunların, her çocukta kendine özgü bir seyri vardır. Ailenin yapısından beslenme tarzına, okula gidiş gelişindeki arkadaşlarından, öğretmenine kadar değişebilecek küçüklü büyüklü birçok etken çocukları olumsuz etkileyebilir. Durumu değerlendiren uzman kişi, bu listenin içerisinde çocuğun durumuna en çok etki edenleri belirten bir öncelik sıralaması yapmalıdır.
Kategori: Çocuğum, Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler
Sosyal Medya