Her Bebek Kusar Ama Nasıl Kusuyor Dikkat!
Ailenizde çocuktan başka hasta olan biri var mı?
Çocuğunuzun okul veya kreşindeki arkadaşlarında, sizin bildiğiniz bulaşmış olabilecek bir hastalık var mıydı?
Çocuğunuz yemeğini yedikten sonraki bir saat içinde mi kusmaya başladı? Cevabınız evet ise, gıda zehirlenmesi veya gıda uyuşmazlığı (intolerans) söz konusu olabilir.
Çocuğunuz bir düşme vakasından sonra mı kusmaya başladı? Cevabınız evet ise, acil olarak doktora başvurunuz.
Çocuğunuz temizlik malzemeleri ya da ilaçların bulunduğu bir ortamda yalnız kaldı mı? Cevabınız evet ise herhangi birşey yutmuş olabileceğini gösteren ipuçlarına bakın. Yutmuş olabileceğinden şüpheleniyorsanız acil olarak hastaneye başvurun.
Balgamlı kusmuk
Çocuğunuzun kusmuğunda balgam varsa, büyük ihtimalle soğuk algınlığından dolayı kusuyordur. Burundan aşırı derecede sümük akıntısı olması, her yaştan çocukta öğürme refleksini harekete geçirir.
Ne zaman endişe etmeniz gerekir?
Kusma 24 saatten daha uzun sürerse, beraberinde ateş, titreme, öksürük ve nefes almada güçlük varsa endişe etmeye başlayabilirsiniz. Bu belirtiler viral zatürree belirtileri olabileceğinden doktorunuza başvurmanız gereklidir.
Kusmuk bir önceki öğünde yediklerine benziyorsa
Ve kusmaya ateş, ishal ve karın ağrısı da eşlik ediyorsa çocuğunuz viral bir gastroenterit (halk arasında yanlış bir şekilde mide üşütmesi olarak adlandırılır) geçiriyor olabilir. Kusma vakalarının çoğuna da bu durum neden olmaktadır. Ayrıca, gıda zehirlenmesi de benzer belirtilere yol açar.
Ne zaman endişe etmeniz gerekir?
Günde 3-4 kez kusuyor ve bol bol sıvı almıyorsa. Özellikle bebeklerde, kusmalarda en önemli sorun vücudun susuz kalmasından (dehidrasyon) kaynaklanır. Çocuğun bol bol sıvı almasına özen göstermeli ve gerekirse eczanelerde satılan özel karışım ile hazırlayacağınız suyu çocuğa içirmelisiniz.
İdrar miktarının azalması ve göz yaşı kanallarında kuruluk dehidrasyonun önemli işaretlerdir. Apandisitin ilk evrelerindeki belirtiler de gastroenterite benzer. Çocuğunuzda 1-2 saat boyunca kesintisiz devam eden şiddetli karın ağrısı varsa acil olarak hastaneye başvurun.
Çocuğunuz her beslenmenin ardından kusuyorsa
Çocuğun yaşına bağlı olarak çeşitli durumlar söz konusu olabilir. 1 yaşından küçük bebekler gastroözofageal reflü adı verilen bir durumdan muzdarip olabilirler. Reflü özofagus kasının yeterince olgunlaşmamasından kaynaklanan bir durumdur ve bebeklerde sık görülür. Bu durumda kusma, her yemekten sonra olmayan ve genellikle sallanmanın tetiklediği normal bebek kusmasından farklıdır. Gastroözofageal reflü vakalarının çoğu zaman içinde kendiliğinden düzelir.
Ne zaman endişe etmeniz gerekir?
Bebeğiniz kilo almıyorsa, halsizse ve beslenmeye ilgi göstermiyorsa doktorunuz kusmalarını azaltıcı ilaç önerebilir. Çocuğunuz bir yaşından büyükse veya katı gıdalarla besleniyorsa, yemeklerden hemen sonra veya 1-2 saat içinde kusması gıda uyuşmazlığından (intolerans) kaynaklanıyor olabilir ve bu durumda bazı testlerin yapılması gerekebilir.
Safra çıkarıyorsa
Veya kusmuğu yeşil balgama benziyorsa bağırsak tıkanması söz konusu olabilir. Bu durum kabızlık gibi basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi, ince ve kalın bağırsakların doğru biçimde büklüm yapmadığı doğumsal bir durum olan bağırsak malrotasyonu gibi daha ciddi nedenlerden de kaynaklanabilir.
Bağırsak malrotasyonu her 500 bebekten birinde görülür ve bağırsak tıkanıklığı vakalarının yaklaşık %5’inden sorumludur. Genellikle ilk yılda tespit edilir ve belirtileri kusma ve karın ağrısıdır.
Ne zaman endişe etmeniz gerekir?
Kusmukta yeşil rengi görür görmez doktora başvurmalısınız. Yeşil safra ince bağırsaklara karaciğer tarafından salgılanır ve kusmuğun yeşil renkte olması bağırsaklarda bir tıkanıklık olduğunu ve safranın bağırsaklardan geldiğini gösterir.
Fışkırma şeklinde kusuyorsa
Plorik stenoz, yani mide çıkışında tıkanıklık söz konusu olabilir. Her 1000 bebekten üçünü etkileyen plorik stenoz, midenin alt kısmındaki pilorus kasının genişleyerek yiyeceklerin aşağı gitmesini engellemesidir.
Ne zaman endişe etmeniz gerekir?
Çocuğunuzun her fışkırma şeklindeki kusmasında…
2 aylıktan küçük bebeklerde fışkırma şeklindeki kusma pilorik stenozun habercisidir ve ameliyat ile düzeltilmesi gerekir. Daha büyük çocuklarda bu şekilde kusma bağırsak tıkanıklığı gibi daha akut durumlardan kaynaklanabilir.
Kusmuğunda kan varsa
Veya kusmuğu kahveye benziyorsa çocuğunuzda peptik ülser hastalığı olabilir. Şiddetli karın ağrılarına yol açan bu hastalık nadir de olsa çocuklarda da görülebiliyor.
Ne zaman endişe etmeniz gerekir?
Kusmukta kan belirtisini gördüğünüz anda… Bu kanamalı bir peptik ülserin varlığına işaret edebilir.
Kusuyor ve başağrısından şikayet ediyorsa
Kusma beyindeki bir basınçtan kaynaklanıyor olabilir. Basınca menenjit, ensefalit ve hatta beyin tümörleri neden olabilir.
Ne zaman endişe etmeniz gerekir?
Kusmaya baş ağrısı, ense sertliği ve yüksek ateşin eşlik ettiği her durumda.
Rutin bir şekilde kusuyorsa
Haftalar boyunca devam eden günde en az bir kere kusma vakaları psikolojik sorunları düşündürür. Bu durumda öncelikle dikkat edilmesi gereken şey kusmanın zamanlamasıdır. Örneğin çocuğunuz her gün tam okul servisi kapıya geldiğinde mi kusmak için banyoya koşuyor?
Ne zaman endişe etmeniz gerekir?
Bu tarz kusmaların olduğu her durumda. Çocuğunuzun fiziksel sağlığında sorun olmayabilir ama psikolojik açıdan yardıma ihtiyacı olabilir.
Kendi kendini uyarması sonucu kusuyorsa
Bu son derece ciddi bir hastalık olan bulimia nervosa belirtisi olabilir. 12 gibi erken bir yaşta bile başlayabilen kendi kendini uyararak kusmaya, kontrol duygusu hissetme yolu olarak başvurulur. Kilo durumunda dalgalanmalar ve takıntı şeklinde egzersiz yapması çocuğunuzun bulimia nervosa hastalığına yakalanmış olabileceğini gösterir.
Ne zaman endişe etmeniz gerekir?
Çocuğunuzun kusmak amacıyla kendi kendini uyardığını gördüğünüz ilk anda. Bulimia nervosa beden, akıl ve ruh sağlığı üzerinde uzun vadeli tehlikeli sonuçlar doğurabilir; devam eden kusmalar elektrolit dengesizliklerine ve kalp ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir.
Kategori: Bebek Sorunları, Genel, Haberler
Sosyal Medya