Hem pratik hem sağlığa yararlı
Uzmanlar felç riskini azaltmak için lifli yiyecek öneriyor. Araştırmaya göre günde yedi gram lifli yiyecek tüketen bir kişinin felce yakalanma riski yüzde 7 düşüyor.
İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre salata ile karıştırılmış bir tabak makarna yemek felç riskini azaltıyor. Uzmanlar düzenli olarak lifli yiyeceklerle beslenen kişilerin felce yakalanma riskinin az olmasına dikkat çekiyor ve her lifi yüksek yemek için bu oranın yüzde 7 olduğunu belirtiyor. Lif içeren yiyecekler bütün tahıllar, meyve ve sebzeler, fındık.
Daha önceki araştırmada lifli yiyeceklerle beslenmenin felç riskini azalttığının yanı sıra yüksek kan basıncı ve kötü kolesterol seviyesine de etkide bulunduğu çıkmıştı. Amerikan kalp Derneği’nin yayımladığı Stroke dergisinde uzmanlar bir öğünde bir tabak makarna ve üzerine meyve veya sebze konulduğunda bunun yedi gram lif anlamına geldiğini belirtiyor.
Leeds Üniversitesi Gıda ve Beslenme Bilimleri Fakültesi’nden Diana Threapleton “Zengin lifli yiyecekleri tüketmek (bütün tahıllar, meyveler, sebzeler, fındık gibi) herkes için önemli ve özellikle aşırı kilolular, sigara içenler ve yüksek kan basıncı olanlar gibi felç riski yüksek insanlar bu yiyecekleri tüketmeli” dedi.
Uzmanlar 1990 ile 2012 arası sekiz basılmış çalışmayı analiz etti. Çalışmalar beyne giden damarlarda pıhtılaşma sonucu oluşan iskemik felcinin en yaygın olduğunu gösterdi. Bunun yanında hemorajik felç, beyin içinde veya yüzeyinde damarın kanaması. Diğer riskler ise yaş, sigara içmek.
Sonuç olarak lifli beslenme ile felç riskini azalması aarsında bir bağ olduğu görüldü. Uzmanlar çözülebilir lif ile felç riskinin arasındaq bir bağı ise bulamadı. Su içinde çözülen lifler yulaflar, kepekli yulaf, bezelye, fasulye ve arpada bulunuyor.
Araştırma gösterdi ki bütün buğdaylar, bütün tahıllar, sebze ve meyvelerin kabuğu ve buğday kepeği gibi çözülmeyen lifler düşük kan basıncı, düşük kilolu olunmasını sağlıyor ve obezite ve yüksek tansiyonu engelliyor.
Kategori: Araştırma, Beslenme, Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya