Hastalıklardan Korunmak İçin El Temizliği Şart!

04 Ocak 2016 Devamı

Sağlık Bakanlığı, gribe karşı el temizliğine dikkat edilmesi konusunda uyardı.
Sağlık Bakanlığı, özellikle grip mevsiminin başladığı, MERS şüphelilerinin ortaya çıktığı dönemde hem hekimlere hem de topluma yönelik önlemleri hayata geçirmeyi planlıyor. Alınan bilgiye göre, akılcı ilaç kullanımı için eylem planı hazırlayan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, çalışmalarını hedef grup olarak belirlenen anneler ile grip ve soğuk algınlığında antibiyotik kullanımının azaltılması üzerine yoğunlaştıracak, bu rahatsızlıklarda boğazdan örnek alınmasını sağlayan pratik testler hekimlerin kullanımına sunulacak. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ile yürütülen ortak çalışma kapsamında, hastanelerin antibiyotik tüketim miktarı sistemden derlenerek 100 yatak başına 1 günde düşen antibiyotik tüketimi hesaplanacak.

Reçete Bilgi Sistemi üzerinden yazılan antibiyotik miktarını takip eden kurum, bu konuda istatistiki çalışma, il, ilçe ve bölge dağılımı gibi saptamalar yaparak yol haritasının belirlenmesine katkı sağlayacak. Gelecek 10 yılda antibiyotik direncinin en basit enfeksiyonlar karşısında bile insanlığı tehdit edeceği uyarısında bulunan Dünya Sağlık Örgütünün önerisi doğrultusunda el temizliğinin önemi vurgulanacak. Bunun için bilinçlendirme ve farkındalık kampanyaları düzenlenecek.

GENİŞ KATILIMLI TOPLANTI
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca düzenlenen 4 günlük toplantıda, gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi için önlemler masaya yatırıldı. Akılcı İlaç Kullanımı Farkındalık Projesi kapsamında 81 il temsilcinin katıldığı değerlendirme toplantısında, “Akılcı İlaç Kullanımı ve Eylem Planı”, “Antibiyotik Kullanımında İzleme ve Değerlendirme Çalışmaları” ele alındı. Toplantıda ayrıca, Türkiye’de ilk kez akılcı ilaç kullanımının işlendiği tiyatro oyunu da sergilendi. Oyunun, ilk ve orta okul öğrencileri başta olmak üzere toplumun farklı kesimlerinde farkındalık yapması amacıyla farklı illerde gösterilmesi planlanıyor.

REÇETELERDEKİ ANTİBİYOTİK ORANI
Sağlık Bakanlığının Reçete Bilgi Sistemine göre geçen yıl oluşturulan reçetelerin yüzde 40’a yakınında, antibiyotik bulunuyor. Antibiyotik bulunan reçete yüzdesi en yüksek iller sırasıyla Diyarbakır (yüzde 55,18), Şanlıurfa (yüzde 52,42), Gaziantep (yüzde 52,05), en düşük iller ise sırasıyla Artvin (yüzde 20,45), Sinop (yüzde 22,75) ve Rize (yüzde 23,23) oldu. Güneydoğu Anadolu en yüksek, Karadeniz Bölgesi ise en düşük yüzdeye sahip bölgeler olarak belirlendi. Geçen yıl antibiyotik bulunan reçete yüzdesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 51,65, Akdeniz’de yüzde 41,07, Doğu Anadolu’da yüzde 33,84, İç Anadolu’da yüzde 32,32, Marmara’da yüzde 31,38, Ege’de yüzde 30,35 ve Karadeniz’de ise yüzde 25,48 düzeyinde oldu.

Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik