Hamilelikten Önce Diş Kontrolü
Planlanmış hamilelikte gerekli muayene ve tetkikler gibi ağız-diş kontrolünün de yaptırılması sorunsuz gebelik açısından önem taşıyor.
Hamileler, hormonal dengenin (östrojen, progesteron) ani değişimine bağlı olarak özellikle diş eti iltihaplanmasına eğilimli oluyor. Dişlerin üzerinde biriken yiyecek artıklarının tamamen temizlenmemesi durumunda gingivitis denilen diş eti iltihaplarının geliştiğini belirten Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Erhan Palamutçu, diş etlerinin şişkin, kırmızı ve kanamalı hal almasına yol açan bu durumu engellemek için doğru fırçalamayı ve diş ipi kullanımını öneriyor. Ayrıca hamilelik döneminde iyi huylu diş eti tümörlerinin de gelişebildiğini söyleyen Palamutçu, bunun gebelik sonunda kendiliğinden geçtiğini vurgulayarak gebelikte ağız ve diş sağlığında dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında şu bilgileri veriyor: “Sabah bulantıları olan, sık sık kusan gebelerde ağız ortamı asit seviyesi yüksek olduğu için dişlerde aşınma, çürüme, hassasiyet oranı artar. Bu da yine iyi bakımla önlenebilir. Fakat kusmadan hemen sonra fırçalamak ortam asiditesinin maksimum olmasından dolayı pek tercih edilmez. Çünkü dişlerde aşınma görülebilir. Bu yüzden kusmadan hemen sonra ağzı bol su ile çalkalamak ve ancak 20-30 dakika sonra dişleri fırçalamak daha uygundur. Gebe kadınlarda fırçalama bulantıyı artırıyorsa, en azından bol su ile ağzı çalkalamak yine de faydalı olacaktır. Çevremizde anne karnındaki bebeğin, annenin vücudunda bulunan kalsiyumu çektiği ve dişlerini çürüttüğü gibi bir inanış vardır. Fakat bu doğru değildir. Bebek kalsiyumu önce tüketilen gıdalardan, sonra da annenin kemiklerinden sağlar. Hamilelik esnasında oluşan çürükler yetersiz ağız bakımı ve diğer faktörlerden kaynaklanır.
KALICI TEDAVİLER DOĞUM SONRASINA BIRAKILMALI
Gebeliğin ilk 3 ayı bebeğin oluşumunun başladığı ve en hızlı gerçekleştiği evrelerdir. Bu dönemde mecbur kalmadıkça diş uygulaması yaptırmaktan kaçınmak gerekir. Dişetlerinde şişme, kızarıklık, kanama arttığı için diş temizliği ve ağız hijyen eğitimi bu dönemde önemlidir. 3–6 ay arasındaki dönemde röntgen ve diş çekimi dahil, tüm uygulamalar yapılabilmektedir. Bu dönemde ihmal edilecek her sorun, ileride ağrı ile doğumun daha erken başlamasına sebep olabilir. Bu yüzden gebelik öncesi kontrolden geçilmediyse 3–6 aylık dönemde mutlaka kontrolden geçilmelidir. İlk 3 aylık dönemde oluşabilecek sorunlarda mecbur kalınmadıkça daha çok geçici tedaviler uygulanıp, kalıcı tedaviler 3-6 ay arasındaki döneme veya gebelik sonrasına bırakılır. Hastanın kadın doğum uzmanıyla görüşülerek, düşük, erken doğum riski, aşırı korku, panik gibi faktörlerin elenmesi ile her dönemde diş çekilebilir, dolgu yapılabilir, apse tedavi edilebilir. Çünkü ağrının yaptığı stres bebek için daha zararlı olabilir.”
Kategori: Genel, Haberler, Hamilelik, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya