Hamilelikte Spor Yap Kilolardan Kurtul!
9 aylık hamilelik sürecinde anne adaylarını birtakım fizyolojik değişiklikler bekliyor. İlk 3 ay yaşanan bulantı ve kusmalar 20. haftadan itibaren beliren karın büyümesiyle gelişen bel ve kasık ağrıları ile kilo artışı bunlara sadece birer örnek. Hamilelik döneminde alınan fazla kiloların önlenebileceğini belirten uzmanlar , sağlıklı spor ve düzenli beslenmeyle hamilelik döneminde yaşanan sorunları aşmanın mümkün olduğunu söylüyor.
Daha az kilo: Spor yapan anne adayları yapmayanlar göre 7 kilo daha az kilo alıyor.
Daha kolay doğum: Kuvvetli karın kasları ve güçlü pelvik taban sayesinde normal doğumdaki ağrılara annenin itici gücü de eklenince rahat normal doğum kaçınılmaz hale geliyor. Amerika’da yapılan bir çalışmaya göre spor yapan kadınlarda yapmayanlara oranla normal doğum oranı yüzde 58 daha fazla.
Daha düşük diyabet riski: 28-40 haftası arası rastlanan ani bebek ölümü, yüksek doğum ağırlığı gibi riskler taşıyan gebelik şekeri (gestasyonel diyabet) riski spor yapanlarda yüzde 27 daha az.
Daha az kabızlık: Anne adayları gebelik boyunca östrojen hormonunun yükselmesi nedeniyle kabızlık ve buna bağlı gelişen hemoroitlerden şikâyet eder. Düzenli yapılan egzersiz ve sıvı tüketimi bu şikâyetleri büyük ölçüde azaltmaktadır.
Yüksek moral, az gözyaşı: Gebelik boyunca çizgi film izlerken ağlayan anne adayları sıkça görülür. Düzenli yapılan spor anne adaylarının psikolojisi üzerinde olumlu etki yapar.
Daha az sezaryen: Düzenli yapılan yoga, pilates ve esneme egzersizleri pelvik tabanı, relaksin denilen bir hormon aracılığıyla gevşetir ve bu sayede sezaryen doğum olasılığı azalır.
Daha az ödem: Hamileliğin son döneminde vücutta dolaşımda gelişen bir takım hormonal etkilerden dolayı bacak şişmeleri görülür. Düzenli egzersiz ile bu durum önlenebilir.
Daha rahat uyku: Gebeliğin son döneminde gelişen uykusuzluk için de düzenli spor birebir.
Daha fit bir görüntü: Gebelikte artan kilolar, karın kaslarının ayrılması (diastesis rekti) , şişen bacaklar tüm bunlar görsel anlamda anne adaylarını mutsuz eder. Düzenli egzersiz bu durumların gelişmesini engeller.
Hamilelikte hangi egzersizler yapılmalı?
Çalışmalar gebelik öncesi aktif spor hayatı olan kişilerin gebeliğinde bir risk olmadığı sürece rutin aktivitelerine devam etmesinde bir sakınca olmadığı yönündedir. Gebelik döneminde spor yapmaya başlayacak anne adayları ise yürüyüş, yüzme, gebelik pilatesi, fitness ve yoga yapabilir. Ancak tüm bunlar konusunda deneyimli kişisel antrenör takibinde yapılmalıdır.
Kategori: Genel, Haberler, Hamilelikte Spor
Sosyal Medya