Hamilelikte Şeker Yüklemesi

26 Şubat 2015 Devamı

Son günlerde oldukça tartışmalı bir hal alan gebelikte ya da hamilelikte şeker yüklemesi testinin faydalı mı zararlı mı olduğu, yapılması mı gerektiği yoksa yapılmaması mı gerektiği konusu zihinlerinizi eminim ki bizim gibi kurcalıyordur. Temelde hem annenin hem de bebeğin sağlığının korunabilmesi için gerçekleştirilen bu işlem, gebeliğin 24 ila 28. haftaları arasında ortaya çıkan hamilelik diyabetini tespit edebilme amaçlı olarak uygulanıyor ve dolayısıyla kadın doğumda büyük bir önem taşıyor.

Kan şekeri doğru değerlerde olmayan gebe kadınların ölü doğum ya da düşük yapma ihtimallerinin normalden çok daha yüksek olduğu, ayrıca böbrekler ve diğer beden bölgelerinde kalıcı hastalıklara kapılma ihtimallerinin olduğu biliniyor. Günlük yaşamda herhangi bir diyabete sahip olmayan kadınlar, ailelerinin geçmişinde veya genetik yatkınlıklarında bir şeker hastalığı varsa bu etki gebelikte ortaya çıkarak hem anneye hem de bebeğe zarar verebiliyor. Zira anne karnındaki bebeğin yer aldığı fetüsten salgılanan çeşitli hormonlar vücudun şeker dengesini bozabiliyorlar ve bu durum ileri vakalarda çok tehlikeli bir durum haline geliyor.

Bilhassa önceki gebeliklerinde sorunlar yaşayanların, çok yüksek kilosu olanların, hali hazırda şeker hastalığı olanların, ailesinde diyabet olanların ve yaşı otuz beşten yüksek olanların hamilelik diyabetine yakalanma riskleri daha yüksek olmaktadır. Bu durum vaktinde tespit edilmezse hem düşükler hem de doğacak bebeğin fizyolojisinde meydana gelebilecek sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Fakat son günlerde birtakım beslenme uzmanlarının yaptığı açıklamalar kadınların kafasını karıştırıyor. Bu uzmanların belirttiklerine göre şeker yüklemesi esnasında henüz tam olarak gelişim göstermemiş anne karnındaki bebeğin de şekere maruz kaldığı ve zarar gördüğü belirtiliyor. Ancak direkt olarak kadın doğum uzmanları tarafından gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar, elli gramlık bir glikoz yüklemesinin bebeğe zarar verecek kadar rahme ulaşmadığını ve zaten insülinin bu farkı tolere edebildiğini göstermektedir.

Doğru zamanda gebelik diyabetinin tespit edilmemesi ise annenin hamileliği boyunca şekerli ürünleri tüketmesini beraberinde getirmektedir ve tek seferlik bir şeker yüklemesi yerine dokuz ay boyunca bebek bahsedilen bu zararlı şekerlerle uğraşmak zorunda kalmaktadır. Bilim dünyası aksini tespit etmedikçe şeker yüklemesinin herhangi bir zararının olduğu da düşünülmemekte.

Yazımızı bir tıbbi sağlık önerisi olarak ele almamanızı ve bu konuda daha detaylı ve engin bilgileri doktorunuzdan almanızı da öneriyoruz.

Kategori: Genel, Haberler, Hamilelik