Hamilelikte Kırmızı Et Tüketimi
Bebeğin anne karnında büyümesi, kaslarının gelişi, sinir sistemi, enzim ve hormonlarının yapımı gibi proteinlerin birçok işlevi vardır. Bu yüzden hamileler gün içinde mutlaka düzenli olarak protein tüketmelidirler. Süt, yoğurt, tavuk, kırmızı et, balık, hindi, yumurta, peynir, kuru baklagiller protein kaynağıdırlar.
Gebelikte iyi bir protein kaynağı kırmızı ettir. Et içerisinde protein, B grubu vitaminleri, yağ, su içerir ayrıca fosfor, sodyum, magnezyum, kalsiyum, çinko, demir, bakır mineralleri de içermektedir. İçeriğinde kaliteli demir vardır. Demir özellikle hamilelikte anemi oluşmasını engeller. Yeteri kadar et yiyemeyen kişilerde demir, B6 ve B12 vitamin eksiklikleri görülebilir. Özellikle çocuğun hamilelikte sinir gelişiminin sağlanması için B grubu vitaminlere ihtiyacı vardır. B12 ve B6 vitamini sinir gelişimi için önemlidir.
Fazla Et Tüketiminin Zararları
Kırmızı et doymuş yağ asitleri ve kolesterol açısından oldukça zengindir. Kalorisi de oldukça yüksektir. Ancak kırmızı etin az tüketilmesi kadar aşırı tüketilmesi de zararlıdır. Fazla tüketim; aşırı kilo almaya, kolesterol yüksekliğine, kalp ve damar hastalıklarına, tansiyon yükselmesine ve bazı karaciğer ve barsak hastalıklarına yol açabilir.
Kırmızı et, sindirimi zor bir besin olduğu için gereğinden daha fazla tüketilmesi durumunda midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetler de görülebilir.
Haftada 2 Kez Kırmızı Et
Gebelikte mutlaka gün içinde protein alınmalıdır. Haftada 2 kez kırmızı yağsız et, 2-3 kez tavuk veya hindi, 2-3 kez balık tüketmeye özen gösteriniz. Miktar olarak kırmızı eti 120-150 gr ( doktor ve diyetisyeniniz farklı bir şey önermediyse) tüketebilirsiniz.
Kırmızı Et Pişirirken Bunlara Dikkat!
• Kızartma yapmayınız. Haşlama, buğulama veya fırında pişiriniz.
• Demirin emiliminin arması için etin yanında bol salata veya sebze, taze sıkılmış portakal suyu gibi yüksek C vitamini içeren besinler tüketiniz.
• Etin tam için piştiğinden emin olunuz.
Kategori: Genel, Haberler, Hamilelikte Beslenme
Sosyal Medya