Hamilelikte Kahve Bebeğe Zarar Veriyor mu?
Yeni yapılan bir araştırmaya göre, az miktarda tüketilen kafein hamile kadınların bebeklerinin büyümesine ve gelişimine zarar vermiyor. Bugüne kadar yapılan diğer araştırmalarda kafein tüketiminin erken doğuma, düşük kilolu bebeklere ve düşüklere sebep olduğu söylense de bu iddia kesin olarak kanıtlanamamıştı.
Amerikan İlaç ve Yiyecek Dairesi (FDA) 1980 yılında hayvanlar üzerinde yapılan testlerden sonra hamile kadınların kafein tüketimini durdurmaları gerektiğini söylemişti. George Washington Universitesinden Dr. John Larsen’a göre kafein mantıklı miktarlarda tüketildiği zaman bebekler üzerinde olumsuz etkilerinin olduğu kanıtlanamamış. Yani her sabah bir bardak kahve içiyorsanız bu alışkanlığınızdan vazgeçmeniz için hiçbir sebep yok.
Bu araştırmada 2,700 kadın günlük kahve, çay ve asitli içecek tüketimleri konusunda incelendi. Ayrıca sigara alışkanlığı, alkol tüketimi ve diğer esrar türü madde bağımlılıkları da araştırıldı.
Araştırma sonuçlarına göre hamile kadınların 1. trimestar’da 3.’ye oranla daha fazla kafein tükettiklerini ortaya koydu. Hamileliğin ilk ayında kadınların %38’i kahve içtiklerini söylediler. Bir bardak kahvede 100 mg kafein mevcut, bir bardak çay ve kola da ise bu oran 40 mg.
Bu araştırmaya katılan kadınların %7’sinin bebeğinin gelişimi etkilenmiş görülürken, 25 yaş ve altı kadınların çocuklarında daha küçük bebek doğumları gözlemlenmiş. Tabii bu sonuçlar günde 100 mg’dan daha fazla kafein tüketen annelerin çocukları için geçerli.
Uzmanlar kafein tüketimini ölçmenin oldukça zor olduğunu söylüyorlar. Çünkü günlük olarak tüketilen bir çok içecekte kafein mevcut. Onlara göre, aşırıya kaçmadan, günlük belirlenen miktarda kafein tüketildiğinde bebeğiniz için endişelenmenize hiç gerek yok. Eğer alkol, sigara, ya da diğer zararlı maddeleri tüketiyorsanız işte o zaman korkmanız gerektiğine işaret ediyorlar.
Kategori: Genel, Haberler, Hamilelikte Beslenme
Sosyal Medya