Hamilelikte Sık Görülen Hastalıklar
Hamileliğin ilk aylarında yorgunluk en sık görülen yakınmalardan biridir. Hormonal değişikliklere bağlı olarak kalbin iş yükü arttığı için artan enerji ihtiyacı dolayısıyla anne adayının kendisini yorgun hissetmesine neden olur. Bu dönemde anne adayı, vücudun ihtiyacına göre yorgunluk hissettiğinde yaptığı işe ara vererek dinlenmelidir. Şayet yorgunluk yakınmasının rahatsız edici boyuta ulaşması durumunda doktorunuza başvurmalısınız. Hamilelik, kadın vücudunda birçok değişimin meydana geldiği bir dönemdir. Hamilelik öncesinde kontrol altında olan birçok sağlık problemi gerekli önlemler alınmadığı takdirde hamilelik döneminde hem anne hem de bebeğin sağlığını tehdit edebilmektedir. Sağlık problemi olan kadınlar hem jinekolog hem de takibinde oldukları doktorun incelemesinden sonra hamileliğe karar vermeli, kronik hastalık nedeni ile ilaç kullanan kadınların ilaç dozlarının gebeliğe göre ayarlamaları ve daha yakından takip edilmesi gerekmektedir. Anne adayındaki sağlık problemlerinin kontrol altında olması bebeğin sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır.
HAMİLELİK DÖNEMİNDE HASTALIKLARA KARŞI YAPILMASI GEREKENLER
Hamilelik döneminde, soğuk algınlığı veya grip olduğunuzda olabildiğince istirahat etmeli, bol miktarda sıvı almalı ve C vitamini tüketilmelidir. Şayet cilt renk değişiklikleri ile birlikte yüksek ateş görülüyorsa, 24 saat den uzun süre sıvı alınamadığı veya beslenme problemi yaşanılıyorsa ihmal edilmemeli doktora başvurulmalıdır. Mide Rahatsızlıkları hamilelik döneminde çok sık rastlanılan bir durumdur. Midede ekşime, yanma olayları oldukça sık örülür. Bunlar hamileliğin ilk başında meydana gelirse de bazı gebelerde doğuma kadar sürebilir. Yağlı, baharatlı gıdalardan ve kızartma türü yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Özellikle hamileliğin ilk aylarında mide bulantısı ile beraber görülebilmektedir. Kan basıncının yüksek olduğu durumlara hipertansiyon denmektedir. Hamilelik sırasında hipertansiyon bebeğe yeteri kadar kan gitmesini ve bebeğin beslenmesini engeller, annenin böbreklerine de zarar verebilmektedir.
Hamileliğin son aylarında oldukça sık rastlanılan bacaklarda kramplar bebeğin başının doğum kanalına yerleşmesi ile sinirlere basınç sonucu meydana gelir. Kalsiyum ve vitamin eksikliğinden de kaynaklanabilmektedir. Anne adayının iyi beslenmesi gerekir. Özellikle B ve D vitaminleri alınmalıdır. Sık krampları olan anne adayları düzenli yürüyüş yapmalı ve dinlenmelidir. Kramp anında bacağın hafifçe kaldırılıp karna doğru çekilmesi oldukça faydalıdır. Bacaklarda bulunan toplardamarların genişleyip kabarması varislereyol açabilir. Bacakları yukarı kaldırarak dinlenmek, yürüyüşler yapmak uzun süre ayakta durmamak varis oluşumunu önleyebilmektedir. Sıkı lastikli çoraplar kesinlikle giyilmemelidir.
Hamilelik döneminde tükürük, diş minelerini etkileyebilen maddelerle daha fazla yüklü olduğundan, dişler tehlikeyle karşı karşıyadır. İyi beslenmeme durumlarında kalsiyum ve flor yetersizliğine de bağlı olarak dişler çürümeye meyilli olurlar. Çürümeyi önlemek için dişler düzenli olarak fırçalanmalı, süt ve süt ürünlerinden yeteri kadar tüketmek gerekmektedir. Ayrıca ilk aylarda meydana gelen kusmalar sebebiyle ağızda asit kalabilir. Bu da diş çürümesine sebep olur. Kusmalardan sonra ağız yeterince çalkalanmalıdır.
Kategori: gebelikte sık görülen şikayetler, Genel, Haberler, Hamilelik, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya