Hamilelikte Dişlerinize Dikkat Edin!
Hamilelikte vücudunuzdaki kalsiyum bebeğiniz tarafından emilir. Böylece dişleriniz güçsüz kalır. Dikkat etmezseniz, kontrollerinizi yaptırmazsanız ve dengeli beslenmezseniz her hamileliğiniz bir dişinize mal olabilir.
Hamileyken dişlerinize ve dişetlerinize dikkat etmeniz önemli. Hamilelik hormonsal değişimlere neden olur. Bu değişimler de dişeti hastalıkları riskini arttırır. Bu da kısır döngü şeklinde bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Sizin için araştırdık bulduk. İşte hamilelikte ve hamilelikten sonra ağız sağlığınızda dikkat etmeniz gereken noktalar.
Hamilelikten önce
Hamile kalmadan önce bir diş doktoruyla görüşmeye çalışın. Böylece dişleriniz profesyonelce temizlenir, dişeti dokunuz iyice değerlendirilir ve varsa ağız sağlığıyla alakalı bir problem teşhis ve tedavi edilebilir.
Hamileyken ağız sağlığı
Doğum öncesi kontrolleriniz için randevu alırken diş doktoruna da gidin ve hamile olduğunuzu söyleyin. İlk 3 ay ve sonraki 3 ay dişlerinizi tedavi ettirmekten kaçınmalısınız. Bu bebeğinizin gelişimini olumsuz etkilememesi için bir önlem. Bahsettiğimiz dönemler bebeğinizin gelişimi için kritik dönemler. Bu döneme etkisi olabilecek herhangi bir hareketten kaçınmak akıllıca bir davranış olacaktır. Tabii düzenli diş kontrollerine bu dönemlerde devam edebilirsiniz. Ancak tedavi amaçlı her türlü işlem doğumdan sonraya ertelenmeli.
Aldığınız ilaçların ismini ve miktarını diş doktorunuzla paylaşın. Aldığınız vitaminlerin (folik asit) de dişlerinizde etkisi olacağından doktorunuz bu duruma göre bir çözüm bulmaya çalışacaktır. Folik asit kansızlık ve B12 vitamini eksikliği durumlarında kullanılıyor. Hamilelikte vitamin eksikliği ve kansızlık oluşma ihtimali yüksek olduğundan dışardan ek olarak vitamin almak gerekebilir. Diş doktorunuz bu durumun farkında olursa sorununuza duruma daha uygun bir çare bulmaya çalışacaktır. Ayrıca bazı ilaçlar bebeğinizin diş gelişimini kötü etkileyeceğinden hamilelikte kullanılmamalı. Özellikle bebeğinizin diş gelişiminin başladığı ilk 3 ay bu durumda kritik dönem özelliğinde.
Hamileyken diş röntgeninden uzak durun. Diş röntgeni çok gerekliyse doktorunuz sizi ve bebeğinizi en iyi şekilde koruyabilmek için önlem almalı. Gelişen teknolojiyle geçmiş yıllara nazaran röntgen yine de daha güvenli.
Diş randevularınızı ertelemeyin. Hamilelik bunun için bir bahane değil. Asıl şimdi diğer zamanlardan daha fazla dişçi kontrolüne ihtiyacınız var. Hamilelikte diş etlerinizdeki herhangi bir değişime karşı dikkatli olun. Hassasiyet, kanama, şişkinlik hamileliğiniz sırasında dişetlerinizde görünen belirtilerdense en kısa zamanda diş doktorunuzla konuşmalısınız.
Ağız sağlığı problemlerini önlemek için dişlerinizin günlük bakımını yapmayı ihmal etmeyin.
Sabah bulantılarından dolayı dişlerinizi fırçalayamıyorsanız, hamileliğiniz boyunca kullandığınız diş macununu değiştirebilirsiniz. Diş doktorunuzdan size bir marka önermesini isteyin.
Sabah bulantılarından hatta bazen de kusmadan mustaripseniz ağzınızı suyla ya da ağız çalkalama suyuyla çalkalayın.
Şekerli atıştırmalıklardan uzak durun. Tatlı krizleri hamilelik süresince çok normal. Ancak atıştırdığınız zamanlarda hatırlamanız gereken bir şey var. Şekerli atıştırmalıklar diş kaybına neden olabilir. Buna ek olarak dişlerin çürümesine neden olan bakteriler anneden bebeğe geçebilir. Bu durumu kanıtlayan araştırmalar var. Bu yüzden yediklerinize ekstra özen göstermelisiniz.
Sağlıklı ve dengeli beslenin. Bebeğinizin dişleri hamileliğin 3. ayından sonra oluşmaya başlıyor. Süt ürünleri ağırlıklı sağlıklı bir beslenme şekli bebeğinizin gelişen dişleri, dişetleri ve kemikleri için gerekli olan mineralleri sağlamada etkili bir kaynak olacaktır.
Hamilelikten sonra
Hamileliğiniz sırasında herhangi bir ağız sağlığı sorunu yaşadıysanız doğumdan sonra en kısa zamanda diş doktorunuza gitmelisiniz. Hamileliğiniz sırasında yaşamış olabileceğiniz sorunlar şunlar: hamileliğe bağlı dişeti büyümesi, dişetlerinde şişkinlik. Diş doktorunuz kontrol sırasında bütün ağızınızı analiz edip ağız sağlığınızla ilgili teşhislerde bulunabilir. Buna uygun olarak bir tedavi uygulamaya başlayabilir.
Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler, Hamilelik
Sosyal Medya