Hamilelikte Beslenme
Hamilelikte Beslenme çeşitleri
Birçok insan anne-baba olabilmeyi çok ister. Bu kişilere, hamilelik dünyanın en büyük hediyesi olur. Anne faktörü, ilk andan itibaren bebek üzerinde babadan çok daha etkilidir. Anne ve bebek arasında 7/24 bir birliktelik söz konusudur. Bu yüzden hamile olan kadın, yaşamını neredeyse tümü ile değiştirmek zorunda kalır. Bunlardan en önemlisi elbette ki beslenme alışkanlıklarıdır. Sürekli tüketip, sevdiği birçok şeyden vazgeçmek ya da bunları minimuma indirmek zorunda kalır. Hemen hemen herkesin bildiği gibi, çay, kahve, kola, alkol, sigara vb. gibi şeyler kesinlikle yasaktır.
Hamilelik
Bu saymış olduğumuz ve maalesef ki sürekli tükettiğimiz yiyecek ve içecekler normalde bile bize zarar vermektedir. Ancak bu 9 aylık süreç ve ardından emzirme süresi içerisinde, asla tüketilmemesi gerekmektedir. Hamilelikle beraber, bir takım rutin ilaçlara başlanır ve Türk kadınında bolca bulunan kansızlık için, tabiri yerinde ise bir iç savaş başlar. Anne adayı bu dönemde yeteri kadar vitamin almalıdır, almadığı takdir de bebek annesinin bedeninden bu ihtiyacını karşılayacağından annenin kendisinde vitamin eksikliği başlar. Bu da anne adayı için hoş bir durum değildir. Bu sebeple, birçok anneye doğumdan sonra dişçinin yolu görünür. Çünkü bebek, büyümek için ihtiyacı olan kadarını anneden temin etmekte, akabinde anne maalesef ki bir takım sağlık sorunları yaşamaktadır. Vitamin eksikliği bebekte de bazı sorunlara yol açabilir.
Hamilelik Hastalıkları
Anne adayı, doktorunun belirlediği tablo içerisinde bulduğu takdirde bazı sorunları yaşamaz ya da minimum düzeyde kalmasını sağlamış olur. Bir de bebeği yokmuş gibi davranan sağlığını hiçe sayan anne adayları var. Hamile olmasına rağmen alışkanlıklarından vazgeçmeyen, fiziği bozulmasın diye bebeğini sütünden mahrum edenler bulunmaktadır. ‘’Bir şey olmaz’’ diye umursamaz bir tavır sergilemek ile bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkilemesine de seyirci kalmış olur. Günümüz de bunun örneklerine de rastlamaktayız.
Hamilelik Testi
Esas olan doktorun tavsiyelerine birebir uymaktır. O dönemlerde proteine de ihtiyaç vardır. Süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, beyaz ve kırmızı et, yumurta, yağ ve karbonhidrat gibi kategori deki ürünler ile bir diyet listesi hazırlanabilir. Bu listeye göre beslenildiğinde, bebek için gerekli vitaminlerde vücuttaki yerini alır. Sürekli yeme ihtiyacı ya da bulantı gibi şikâyetler doğrultusunda hazırlanması, anne adayı için daha iyi olacaktır. Bazı araştırmalar göstermiştir ki, hamilelik döneminde anne adayının beslenmesi ilerde çocuk için obezite sorununu tetiklemektedir. Yetersiz beslenmenin akabinde ise bebeğin zayıf olması, erken doğması, vücut fonksiyonlarında eksiklik ya da zihinsel engelli olması gibi sorunlar oluşabilir.
Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler, Hamilelik
Sosyal Medya