Hamilelikte 24. Haftaya Dikkat!
Uzmanlar, dünyada her yıl 40 bin kişinin gebeliğe bağlı tansiyon yüksekliği nedeni ile kaybedildiğini söyledi.
Türkiye’deki her 4 kişiden birinin yüksek tansiyon hastası olduğunu söyledi.
Yüksek tansiyonun, ölümlerin en önemli nedenlerinden biri olduğunu, gebeliğe bağlı tansiyon yüksekliği hem anne hem de bebek açısından son derece riskli bir durum.
Türkiye’de de anne ölümlerinde hipertansiyonun rolünün büyük olduğunu, Preeklampsi olarak da bilinen gebelikte hipertansiyonun, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 2-3 sıklıkta görülürken, gelişmiş ülkelerde bu oranın daha düşük olduğunu belirtti.
Gebelikte yapılan takiplerin herhangi birinde tansiyon değerlerinin 140/90 mm Hg üzerinde bulunmasının yüksek tansiyon tanısı olarak konulabilir.
Gebelikte yapılan takiplerin herhangi birinde tansiyon değerlerinin 140/90 mm Hg (civa basıncı) ve üzerinde bulunması ve bu yüksekliğin en az dört saat aralıklarla en az iki kere saptanmış olması gebelikte hipertansiyon tanısını koydurur.
Gebelikte hipertansiyonun en önemli belirtileri el ve ayaklarda ödem, idrarda albümin çıkması ve yüksek tansiyondur. Bazı durumlarda görme bozukluğu, şiddetli karın ağrısı, baş ağrısı gibi belirtiler de bulunabilir. Gebe bu belirtilerden kuşkulandığında mutlaka doktoruna başvurmalıdır. Aylık muayene esnasında tansiyon ölçümünün nedeni de böyle bir durum varsa erkenden yakalamaktır.
Bu durumda altta böbrek hastalığı gibi bir problem olup olmadığı araştırılmalıdır. Bu hastaların gebe kalmaları da sakıncalı olabilir. Gebeliğe bağlı hipertansiyon ise genellikle gebeliğin 24. haftasından sonra ortaya çıkar. Genellikle ilk gebelikte görülür. Sonraki gebeliklerde tekrarlama ihtimali olsa da daha azdır. Kilo problemi olanlarda, gebelikte fazla kilo alanlarda, şekeri yüksek olanlarda, çoğul gebeliklerde, gebelikten önce tansiyonu yüksek olanlarda daha sık rastlanır. Tuzlu yemekten kaçınma ve daha az kilo alma hastalık riskini azaltır.
Ancak asıl önemli tedavi, gebeliğin sonlandırılmasıdır. Bebek gelişiminin tamamlandığı bir gebelik haftasında ise özellikle ağır preeklampsi denilen durumda doğum bir an önce gerçekleştirilmelidir. Bu hem anne, hem de bebeğin sağlığı açısından önemlidir.
Bu bebeklerde gelişme geriliği sıktır. Ayrıca bebeğin suyu azalabilir, hatta bebek sıkıntıya girip anne karnında kaybedilebilir.
Bu bebeklerin gerek erken doğum, gerekse gelişme gerilikleri nedeni ile yenidoğan döneminden itibaren riskleri daha fazladır. Bütün bunlar çocuğun ilerideki yaşamına da olumsuz yansıyabilir. Önemli olan zamanında bebeğin doğmasını sağlayarak anne ve bebeğin zarar görmesini önlemektir.
Sosyal Medya