Hamilelik Öncesi Varisi Olanlar Dikkat!
Kişinin hiçbir şikayeti olmasa da varis bir hastalıktır. Pek çok yan hastalıklara sebep olabilir. Damar iltihaplanmaları,damar yırtılmaları , tromboz dediğimiz varisli damarlarda ortaya çıkan pıhtı ve bu pıhtının yerinden kopup uzak yerlerde hastalık yapması gibi.
Gebelikte vücuttaki damarlar yaklaşık olarak \% 20 oranında daha fazla kan taşımak zorundadır. Bu da fazladan 1 litre daha kan demektir. Hamilelik süresi ilerledikçe hareketler daha kısıtlanır. Koruyucu olarak hamile tipi varis destek çorabı giymek , fırsat buldukça hafifçe uzanıp bacakları yukarı kaldırmak uygun hareketlerdendir. Bacaklarınıza masaj yaptırmak da iyi gelir ancak toplardamar yapısını iyi bilen bir kişi gerekir. Yanlış yapılan bacak masajları toplardamar kapaklarını zedeleyebilir. Bu da ileride ortaya çıkacak kapak bozukluklarına bağlı varislere neden olur. En basit tabir ile masaj mutlaka ayaktan bacağa doğru yani aşağıdan yukarıya doğru olmalıdır. Toplardamar kapaklarının yönü bu şekildedir. Tersi hareketler çok ince yapısı olan bu kapaklara ciddi zararlar verebilir.
Hamile iken yapacağınız yolculuklarda sabit durma nedeni ile toplardamar içindeki basınç artışı yine hızlanacaktır. Yolculuklarda hareketli olun, ayak ve bacak hareketlerinizi sürekli yapıp aktif hayatınızı devam ettirin. Bacak bacak üstüne atmayın.Yolculuk sırasında çok su tüketin , kanınız koyulaşmasın.Çok sıcak kadar çok soğuk ta bacaklarınıza zararlıdır.
Hamilelikte vücut normal zamanlara göre daha bir nazlı olur. Artık iki kişisiniz. Sadece kendiniz için değil evladınızı da hastalıklarınıza ortak olabileceği için düşünün.
Yine bebeğin yaptığı basınçla toplar damarlar içindeki kan basıncı ileri derecede artar. Yer yer morarmalar ve çürümeler görülebilir.
Ayrıca kadının genital organı ve hemen çevresindeki damarların içerisinde ostrojen-progesteron seviye ve değişikliğine hassas reseptörler (alıcılar) vardır.Doğuma hazırlana kadın vücudundaki değişikliklerin hemen tamamı bebeğin doğum kanalından rahat geçebilmesi için olan değişikliklerdir. Çocuğun geçeceği yerler genişletilir.Doğumun rahat olması için ne hazırlık gerekirse vücut onu yapar. Bunun için gerekli olan da doğuma yakın zamanlarda seviyeleri daha artan hormonlarla bu kısımlarda gevşemeyi sağlamaktır. Çocuğun geçeceği yerler gevşer. Gevşer de bu kısımlardaki damarlar da gevşer.
Neyse ki doğumdan sonraki ilk ayda hormon seviyeleri normale döner de damarlar da kendi eski şekillerine kavuşurlar.
Bu demektir ki doğum nedeni ile ortaya çıkan varisler ilk bir veya iki ay içinde hemen tedavi edilmemeli,geçmesi beklenmelidir. Geçmeyenlerle ilgili karar iki aydan evvel verilmemelidir.
Sosyal Medya