Hamileliğe Bağlı Tiroid İhmal Edilmemeli
Tiroid bezi boyunda soluk borusunun önünde yer alan kelebek şeklindeki bir bezdir. Tiroid bezi vücudun birçok organının çalışmasının kontrol edilmesine yardımcı olan hormonları üretir.
Hamile kadınların yaklaşık %2’sinde tiroid hastalıkları vardır. Bazılarında hamilelik öncesinde bu hastalıklar mevcutken, bazılarında da ilk olarak hamilelik sırasında veya doğumdan hemen sonra gelişebilir. Tiroid hastalıkları hem bebek hem de anne açısından bazı riskler yaratır. Ancak uygun şekilde tedavi edildiği taktirde, tiroid hastalığı bebeğin sağlığını etkilemez.
Önceden mevcut bir tiroid hastalığınız varsa endokrinoloji doktorunuz ve gebelik takibini yapacak olan jinekolog ile durumunuzu konuşmalısınız. Bu görüşmeleri hamile kalmadan önce yapmanız ise en doğrusu olacaktır.
Tiroid hastalığınız varken hamile kaldıysanız, ilacınızı almaya devam edin ve en kısa zamanda doktorunuzla görüşün. Genel olarak tiroid rahatsızlıklarında kullanılan ilaçların hamilelikte kullanımı güvenlidir, ancak hamilelik boyunca kan hormon düzeylerinizin izlenmesi ve ilaç dozlarının ayarlanması gerekli olabilecektir.
Normal olarak tüm hamile kadınlara tiroid taraması yapılmaz. Ancak hamilenin kişisel öyküsü, aile öyküsü, diğer bağışıklık sistemi hastalıkları veya tiroid hastalıklarının belirtilerinin görülmesine bağlı olarak doktor tiroid testlerinin yapılmasını isteyebilir. Tiroid hastalıkları çoğunlukla kan testleri ile teşhis edilir.
Kategori: gebelikte sık görülen şikayetler, Genel, Haberler
Sosyal Medya