Hamilelere Kış Mevsiminde Öneriler
Uzmanlar, kış aylarında hamile olan anne adaylarına kendileri ve doğacak bebekleri için 5 önemli öneride bulundu.
Hamilelerin daha sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için kendilerine ve bebeklerine daha fazla özen göstermeleri gerekiyor.
Hamilelerin kış mevsiminde sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmeleri için 5 altın kuralı şöyle sıralandı:
1 – Dengeli beslenin, düzenli uyuyun
Kışın vücudu güçlendirmek, direncinizi arttırmak ve en önemlisi bebeğinizin sağlıklı gelişimi için dengeli beslenme ve düzenli uyku şarttır. C vitamini, limon, portakal gibi turunçgillerde boldur ve kuşburnu, kivi, sivri biber, maydanoz ve rokada da bulunur. C vitamini ile alınan demir, bağırsaklardan daha fazla emilir. Meyve ve sebzelerin posalı oluşu ve bol sıvı alımı bağırsak hareketlerini arttırır.
Gece son öğün olarak yatmadan önce muzlu süt mükemmeldir; sabah kahvaltısını ise portakal, mandalina, greyfurt ile yapmak idealdir. Gerektiğinden fazla kilo alınmaması için karbonhidratlar azaltmalı; protein, vitamin ve kalsiyum ağırlıklı beslenme programı tercih edilmelidir. Et, balık, tavuk, yumurta gibi besinlerle protein; süt, ayran, yoğurt gibi süt ve ürünleriyle kalsiyum; sebze ve meyvelerle vitamin gereksinimi karşılanmalıdır.
2 – Kış demek balık demektir: kemik ve diş gelişimi için çok önemli
Yazın ‘D vitamini’ kaynağımız olan güneş, kışın pek olmadığı için yerini balık alabilir; balığın bol ve çeşitli olduğu dönem kış aylarıdır. Faydaları saymakla bitmeyen balık haftada en az bir porsiyon tüketilmelidir. Balık, özellikle kemik ve diş gelişimi için çok önemli olan D vitamini ihtiyacını da karşılayabilir.
3 – Kapalı ve kalabalık mekanlara dikkat!
Bulaşıcı hastalıkların ve alerjenlerin çoğalmasına neden olan kapalı ortamlara ve soğuk hava koşullarına dikkat edilmelidir. Evler iyi havalandırılmalı, eller sık sık yıkanmalıdır. Soğuk algınlığı ya da gribe yakalanmamak için, özellikle salgın dönemlerinde kapalı ve kalabalık alışveriş merkezlerinde uzun süre kalmayın. Kaynayan bir çaydanlık, ıslak bezler ya da odayı nemlendirecek özel cihazlarla kaloriferlerin kuruttuğu oda havası nemlendirilmelidir.
4 – Pasif sigara içiciliğinden uzak durun
Özellikle kapalı alanlardaki pasif sigara içiciliği bebeğinizde rahim içi gelişme geriliği, düşük doğum ağırlığı hatta doğum sonrası öğrenme ve davranış bozuklukları gibi riskleri arttırabilir. Evinizde ya da bulunduğunuz ortamda sigara içilmesine asla izin vermeyin; havalandırmasız kafe ya da restoran gibi mekanlardan uzak durun.
Ciddi hava kirliliği olan bir şehirde yaşıyorsanız, özellikle bebeğinizin organlarının oluştuğu ilk üç aylık dönemde, zararlı maddeleri solumanız tehlikeli olabilir. Böyle havalarda, zorunlu olmadıkça fazla dışarı çıkmayın. Kirli havanın solunması durumunda yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı ve dönmesi, boğaz ve burun enfeksiyonu ve gözlerde alerji ve yanma oluşabilir.
5 – Hamileler için en ideal spor: yürüyüş önemli, ideal olan ise yüzmedir
Kışın soğuk havayla birlikte tembelleşen bedenimizi harekete geçirmek için hamilelikte en basit ve kolay egzersiz yürüyüştür; ancak hava koşulları nedeniyle kışın zor olabilir. Yürüyüş bandındaki zorlanılmadan yapılabilen yürüyüşler, yoga, pilates ya da oda içinde basit bir takım egzersiz hareketleri yapabilir. Kış aylarında güneşli günlerde yaklaşık 30-60 dakika yürümek veya oturmak, gereken D vitamini için yeterli olacaktır.
Gebelikte, en iyi diğer bir egzersiz ise yüzmedir; soğuk havalarda haftada 2-4 kez 30 dakika yüzmek idealdir. Hem fiziksel hem zihinsel rahatlama sağlayan bu tip egzersizler sayesinde hamilelikteki ağrı ve kramplarda azalma olur, doğum sancıları daha az ve hafif seyreder hatta doğumdan sonra vücudun forma girmesi kolay olur”.
Sosyal Medya