Hamileler Grip Olmayın!

12 Ocak 2016 Devamı

Sağlık Bakanlığı, son günlerde yaşanan grip ölümleri ile ilgili panik yapılmaması yönünde uyarılarını sürdürürken uzmanlar, riskli grupta yer alanların hastalanmamak için tedbir almaları gerektiğinin altını önemle çiziyorlar.

İlk olarak İngiltere’deki domuz çiftliklerinde görüldüğü için “Domuz gribi” olarak adlandırılan bu grip, H1N1 virüsü ile bulaşarak insanları hasta ediyor. 2009’da ortaya çıkan ve toplumun bağışıklık sistemi henüz virüsü tanımadığı için toplu ölümlere yol açan H1N1’in artık mevsimsel grip haline geldi.

BELİRTİLERİ İHMAL ETMEYİN
Domuz gribinin belirtilerinin de tıpkı mevsimsel grip gibi olduğunu, uzun süren ateş, üşüme-titreme, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ağrıları, baş ağrısı, kırgınlık, halsizlik, bulantı, ishal şikâyetlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Kronik hastalığı olanlarda 3 günden fazla süren ateş durumunda mutlaka doktora gidilmesi gerekilir. . Ayırım laboratuvar olarak PCR testleri ile yapılarak konulabilir. Domuz gribi hafiften-ağır hastalık tablosuna kadar değişen bir klinikle seyredebilir. Ancak gebeler, çocuklar ve kronik hastalığı olan kişiler yüksek risk taşır.

BEBEĞİNİ DÜŞÜN SARILMA
Gribin hamileler ve yeni doğum yapan kadınlarda daha ağır seyredebildiğini söyleyen Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü gribin erken doğuma yol açabileceğini, hastalıktan korunmak için çok dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

HAVLUNUZU AYIRIN
Yüksek ateş ve ardından gelişebilecek zatürre doğumu tetikleyebilir. Erken doğum meydana gelebilir. Mümkün oldukça kapalı alanlarda kalabalıklarla temastan kaçınmalılar. Kapı kolları, otobüs ve metrolardaki tutamaçlar, merdiven korkulukları, musluk başlığı gibi herkesin dokunduğu yüzeylere dokunmamaya çalışmalılar. Eller sık sık su ve sabunla iyice ovuşturularak yıkanmalı. Başkalarının kullandığı ortak havlularla kurulama yapılmamalı, genel klozetler ise kullanılmamalıdır. Hapşıran, burnu akan, ateşi olan yani grip belirtileri gösteren kişilerle tokalaşma ve öpüşmeden kaçınmak gerekir. Dengeli beslenme, uyku düzeni, stresten uzak kalma gibi genel direnci koruyan hususlara da ayrıca dikkat edilmelidirler.

Kalabalıkta maske takmaktan utanmayın

Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir. Bu yüzden elleri sık sık dezenfekte etmek ve grip olmuş kişilerle temas etmemek en temel korunma yöntemidir. Virüs ağız ve burundan bulaştığı için bu yolu kesmek, toplu yerlere girerken maske takmak hayat kurtarıcıdır. Toplum içinde maske takmaktan utanmayın.

Kategori: Genel, Haberler, Hamilelik