Hafif Bir İşitme Kaybı Bile Konuşmayı Geciktiriyor
Konuşmayı öğrenmede ilk 6 ay kritik
Yeni doğanlarda işiterek konuşmayı öğrenme açısından ilk altı ayın kritik bir dönem olduğunu belirten Canural, bu nedenle de bebeğin doğduktan sonra üçüncü ayına kadar mutlaka işitme taramasının yapılması gerektiğini ifade etti. Çocuğun ruhsal, zihinsel, işitsel ve akademik becerilerinin gelişimi için anadilinde konuşma ortamında bulunması ve konuşma seslerini duyabilmesinin şart olduğunu kaydetti.
· Bebeğiniz beş duyusunu nasıl kullanır?
Canural, “Bebeklik dönemi işitme kayıpları sinsi bir engel sayılır. Hafif bir işitme kaybının bile konuşmayı öğrenme kapasitesine olumsuz etkisinin olabileceği ve konuşmayı öğrenmede gecikmeye neden olabileceği bilinmelidir. İşitme kaybına neden olan bir hastalık, erkenden tanınarak ilaç veya cerrahi tedaviyle giderilmelidir.” dedi.
Aileye önemli görevler düşüyor
Bebeğin işitme testinin yapılmasında aileye önemli görevler düştüğünü de ifade eden Canural, “En değerli varlıklarımız olan çocuklarımızın işitebilmesi ve konuşmayı öğrenebilmesi, onların en temel haklarıdır. Ne kadar ağır işitme kaybı olursa olsun bir çocuğun yaşıtlarına yakın konuşabilmesi için tanısının konması, işitme cihazı kullanmaya başlaması ve eğitime başlatılmasının doğum sonrası ilk altı ayda gerçekleştirilmesi gerekir. Doğduğundan itibaren bebeğin çevresindeki insan seslerine bakıp bakmadığı izlenmeli, ilgisiz kalan bebeklere kısa sürede bilgisayarlı işitme testleri uygulanmalıdır.” diye konuştu.
İşitme testinin hiçbir zararı yok
Canural, işitme testinin çocuğa hiçbir zararı olmayacağına da işaret ederek, “Eğer işitme kaybı varsa ve geç tanınırsa, bunun konuşma ve lisan gelişimi üzerine olumsuz ve kalıcı etkileri olabilecektir. Çocuklarda konuşma gecikmesi iyice belirdikten sonra nedeninin araştırılması ve işitme kaybının olduğunun anlaşılması halinde konuşmanın öğrenilmesi açısından tanıda geç kalınmış sayılabilir.” şeklinde konuştu.
Canural, Türkiye’de 2005 yılında 26 ilde ve 33 hastanede başlayan Yenidoğan İşitme Tarama Kampanyası kapsamında Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Yenidoğan İşitme Tarama Ünitesi’nde son üç yılda toplam 14 bin 255 bebeğin taramadan geçtiğini sözlerine ekledi.
Sosyal Medya