Grip Aşısı Olmalı mıyız?
Soğuyan havaların üst solunum yolu hastalıklarını da birlikte getirdiğini, çevremizdeki hasta bir insanın hapşırması ve öksürmesiyle havaya saçılan virüslerin gribe yakalanmamıza neden olabildiğini belirten uzmanlar, korunma yöntemleri arasında aşının önemine dikkat çekti.
Uzmanlar, başta yaşlılar, hastalar ve çocuklar olmak üzere riskli grupta bulunanlara tavsiye edilen aşının, gripten yüzde 70-90 oranında koruma sağladığını kaydetti.
GRİP, ZATÜRRE İLE BİRLEŞİRSE TEHLİKELİ
Gribin kasım-mart ayları arasında daha yaygın olmak üzere tüm yıl boyunca önemli sağlık sorunu olarak karşımıza çıktığını, genç ve sağlıklı bireylerde çok önemli bir sorun oluşturmazken, yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda ve bebeklerde ise hayatı tehdit edebileceğini, belirtilerin, virüsün alınmasından 1-4 gün sonra başladığını, genellikle 1 hafta içinde de kendiliğinden düzelebildiğini, “Gribi önemli hale getiren ise bağışıklık mekanizmasının da zayıflamasına bağlı, ek olarak gelişebilecek zatürre, kronik bronşitin alevlenmesi, kulak iltihapları gibi diğer enfeksiyon hastalıklarının tabloya katılmasıdır”
GRİP AŞISI, 10-15 GÜN SONRA ETKİLİ OLUYOR
Aşılanma zamanı ekim ayı başından kasım ortalarına kadar devam etmektedir. Gribe yol açan virüsler sıklıkla değiştiğinden her yıl grip aşısı tekrar yapılmalıdır. Aşıya ve yumurtaya karşı alerjisi olanlara, ateşi yüksek olanlara ve kronik hastalığı olanların hastalıklarının alevlendiği dönemlerde aşı yapılması uygun değildir
MUTLAKA BİR SAĞLIK KURULUŞUNDA YAPILMALI
Aşı gribe yol açmaz. Aşı uygulandıktan sonra 1-2 gün süren kırgınlık oluşabilir. Aşıların çoğunda olduğu gibi grip aşısı da yüzde 100 koruyucu değildir. Ancak grip aşısı, sağlıklı genç erişkinlerde yüzde 70-90 arasında grip belirtilerini önleyebilir, hastalığın etkilerini azaltabilir, böylece iş-güç kaybını en aza indirir
RİSK GRUBUNDA KİMLER VAR?
65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, önemli sağlık sorunları olanlar, ciddi kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, kan, hormon hastalığı olanlar, yoğun tıbbi gözetim gereken ve hastaneye yatırılan hastalar, huzur evi, rehabilitasyon merkezi gibi bakım yapılan yerlerde uzun süre kalanlar, bağışıklık sisteminde sorun olanlar (HIV virüsü taşıyanlar, uzun süreli kortizon tedavisi, radyoterapi veya kemoterapi tedavisi görenler), 6 ay-18 yaş arası bebek, çocuk ve gençlerden uzun süreli aspirin tedavisi görenler, gebeliğinin ilk üç ayı grip mevsimine rastlayacak kadınlar, sağlık çalışanları.
Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya