Başarıyı Düşüren Nedenler?
Araştırmalar geç saatlere kadar ders çalışma alışkanlığı olan çocukların notlarının gece uykusunu alan çocuklara kıyasla daha düşük olduğunu gösteriyor.
Uyku eksikliği sınav performansını nasıl etkiliyor?
Uzmanlar uyku eksikliğinin sınav sırasında konsantrasyonu azalttığı ve performansı düşürdüğünü vurguluyorlar.
Uzmanlara göre hafızanın verimli bir şekilde işlemesi için uyku büyük önem taşıyor. Uykusunu alamayan çocuklar konsantre olmakta ve bilgiyi sindirmekte zorlanıyor ve bu da genel olarak öğrenme sürecini güçleştiriyor. Ayrıca uyku yoksunluğu öğrencinin bilgiyi hafızasında tutma ve hatırlama kabiliyetini de sekteye uğratıyor.
Çocuğunuzun uyku gereksinimi ve dersleri arasında denge kurmasına nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Çocuğunuzun geç saatlere kadar ders çalışmasına izin vermek yerine daha etkin ve verimli çalışmasına yardımcı olabilirsiniz. Bunun için:
Organize olmasına yardımcı olun
Çalışması için gerekli malzemeleri hazırlamasına ve her bir çalışma seansında çalışacağı miktarı da belirlediği bir plan oluşturmasına yardımcı olun. Araştırmalar konuları küçük parçalara bölerek belli bir döneme yayarak çalışmanın tüm bilgiyi tek bir seferde ezberlemeye çalışmaktan çok daha etkin sonuç verdiğini gösteriyor. Planı yaparken ödevin teslim zamanını ve ders dışı sorumlulukların alacağı zamanı da hesaba katın. Çocuğunuzun odasına büyükçe bir “çalışma planı” asın. Çalışma planına düzenli mola sürelerini de ilave etmeyi unutmayın.
Zaman ve yer temin edin
Ders çalışması için sessiz, dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak belirli yer ya da yerler tespit edin.
Televizyonu kapatın
Ders çalışırken en fazla dikkat dağılmasına neden olan şey televizyondur, bu nedenle ders çalışma süresi boyunca televizyonu kapatın. Ancak müziğe izin verebilirsiniz. Çocukların çoğu ders çalışırken fonda sevdikleri müzikler çaldığında oldukça iyi işlev gösterebilmektedir.
Telefonu sessize alın
Ders çalışırken ev telefonu ve cep telefonları sessiz moda alınmalıdır. Telefon görüşmelerinizi çocuğunuzun ders çalışması bitene kadar bekletebilirsiniz.
Arkadaşlarını davet edin
Birlikte çalışma çocukların bilgiyi alma ve akılda tutması açısından etkin bir yol olabilir. İki-dört kişiden oluşan gruplar halinde çalıştıklarında çocuklar sınav öncesinde bilgilerin gözden geçirilmesi ve bilgi paylaşımı konusunda birbirlerine yardımcı olabilirler.
Makul bir yatma zamanı belirleyin
Yaşına uygun olarak yeterli miktarda uyumasını sağlayın. 6-12 yaş arasındaki çocukların günde ortalama 10-11 saat ve daha büyük çocukların da günde ortalama 9 saat uykuya ihtiyacı vardır.
Sosyal Medya