Gebelikte Memelerden Süt Gelmesi
Gebeliğin başlaması ile vücuttaki görülen ilk değişiklikler memelerde olmaktadır. Memelerdeki bu değişiklikler gebelik hormonların etkisi ile olmaktadır. Göğüslere gelen kan akışı hızla artar, bu da gerilme ve duyarlılık hissine neden olur. Gebelik ilerledikçe östrojen, progesteron ve prolaktin hormonlarının artışına bağlı olarak süt kanalları büyür ve gelişir. Amaç doğum ile birlikte hemen bol miktarda süt verebilmektir.Bazı hamilelerde özellikle 20. gebelik haftasından sonra memelerden süte benzeyen bir sıvı gelebilmektedir.Kolostrum adı verilen verilen bu sıvı daha sonra yapılacak olan sütün ön formudur. Gebelerin büyük bir kısmı bu süt salgısını gördüklerinde endişeye kapılmaktadırlar.
Gebelik esnasında memelerden(göğüslerden) süt gelmesi,süt akması anormal ve endişeye kapılanacak bir durum değildir ve ileri tetkik -tedavi gerektirmez.
Her gebede görülmeyen bu sütün gelmesinin sebebi nedir?
Bu gelen sütün sebebi artan prolaktin hormonudur.Özellikle prolaktin hormonu gebeliğin 8. haftasından itibaren kanda artmaya başlar. Bu artışın amacı kadını bebek doğar doğmaz emzirebilir duruma getirmektir. Prolaktin hormonu bu amaçla gebelikte meme dokusunun büyümesini uyarır ve memelerde halk arasında ağız sütü olarak bilinen tıp dilinde ise kolostrum adı verilen ilk sütün üretimini sağlar. Prolaktin her kadında aynı şekilde gebelik sırasında süt salgısına sebep olmaz. Niye bazı kadınlarda süt salgısı olduğu ve niye bazı gebelerde olmadığının sebebi tam olarak bilinmemektedir. Bilinmesi gereken bu salgılanan kolostrumun normal olduğu ve endişeye gerek olmadığıdır.
Memelerden süt gelmesi tedavi gerektirir mi? Ne yapılmalıdır?
Hayır ,herhangi bir tedavi gerektirmez ,zaten ilaçların da bu normal duruma etkisi olmaz. Meme uçlarını sıkmamak ,bol sütyen giymek, gebe sütyeni kullanmak ve meme uçlarını meme pedi ile korumak tavsiye edilmektedir.
Kategori: gebelikte sık görülen şikayetler, Genel, Haberler
Sosyal Medya