Gebelikte Kalbimizde Ne Gibi Değişiklikler Oluyor?
Gebelikte vücudun artan ihtiyaçları karşılamak için çeşitli değişiklikler yaptığına dikkat çeken Uzmanlar, kalp hızı istirahatte dahi artar. Bu durum kendini çarpıntı olarak gösterebilir. Kan hacmi artarken göreceli bir kansızlık oluşabilir. Kan basıncında hafif düşüş gözlenebilir. Özellikle sırt üstü yatınca bebeğin karın içi damarlara baskı yapmasıyla bu durum daha belirgin olabilir. Vücudun su tutmasına bağlı olarak bir miktar ödem olabilir. Hafif halsizlik, çabuk yorulma, nefes darlığı gözlenebilir.
NE GİBİ DURUMLAR ANORMAL OLARAK KABUL EDİLİYOR?
Göğüs ağrısı, istirahatte nefes darlığı, gece uykudan uyandıran nefes darlığı, uzun süren ataklar şeklinde olan çarpıntılar ve yüksek tansiyonun her zaman değerlendirmesi gerektiğini ifade ederek bunların yanı sıra doktor muayenesinde anormal sayılacak üfürümlerin olması ve anne adayında siyanoz denilen özellikle dil ve dudaklardaki morarmanın da kalp hastalığı bulgusu olabileceğini kaydetti.
GEBELERDE SIK KARŞILAŞILAN KALP HASTALIKLARI NELERDİR?
Uzmanlar, gebelikte sık karşılaşan kalp hastalıklarını ise şöyle sıraladı:
Doğuştan gelen kalp hastalıkları ve romatizmal kapak hastalıkları sıklıkla karşılaştığımız durumlardır. Ancak kardiyomiyopatiler yani kalp kası hastalıkları da sık rastlanmasa da kalp yetmezliği ile sonuçlanması açısından büyük önem taşıyor. Bu hastaların yarısında kalp yetmezliği iyileşebilirken yarısında kalıcı olabiliyor. Hipertansiyon gebelerin yaklaşık onda birini etkileyen önemli bir sorun.
Sosyal Medya