Gebelikte İyi Beslenmenin İpuçları
* Her gün bir prenatal vitamin desteği alın
İdeal olan tüm vitamin ve mineralleri sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile besinlerden almanızdır. Ancak bunun mümkün olmaması durumunda, doktorunuzun tavsiyesi ile alacağınız bu vitamin desteği folik asit, demir, çinko, iyot, D vitamini, kalsiyum ve A vitamini gibi ihtiyacınız olan temel vitamin ve mineralleri almanızı sağlar. (Buna karşın, A vitamini gebelikte çok önemli olmakla birlikte, karaciğerde depolandığından günlük önerilen azami miktarın aşılması çeşitli sakıncalar doğurabilir).
* Kilonuza dikkat edin
Anne adaylarının bebeğin gelişimini desteklemek için günde fazladan 300 kalori almaları yeterlidir (bir küçük kutu yoğurt veya bir meyve bu kaloriyi sağlar!). Hamilelik öncesinde normal kiloda olan kadınların hamilelik boyunca toplam 10-16 kilo, hamilelik öncesinde fazla kilolu olan kadınların ise 9-10 kilo almaları tavsiye edilmektedir. Hamilelik öncesinde normal kilosunun altında olan kadınlara ise eksik kilo durumuna göre doktorları tarafından 15-16 kiloya kadar almaları tavsiye edilebilir.
3. Tek tip beslenmekten kaçının
Beslenmenizde bütün besin gruplarının yer almasına özen gösterin. Bu sanıldığı kadar zor bir şey değildir. Her gün ekmek, makarna, pirinç gibi tahıl grubunda yer alan gıdalardan 6-11 porsiyon; sebze grubundan 3 porsiyon; meyve grubundan 2 porsiyon; et, balık, tavuk ve baklagiller gibi gıdaları içeren protein grubundan 3-4 porsiyon ve az yağlı süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerini içeren kalsiyum grubundan 3-4 porsiyon tüketmeyi amaçlayın.
4. Yağ alımınızı sınırlandırın
Bir günde alınan kalorinin %30’dan daha fazlası yağlardan kaynaklanmamalıdır. Bu nedenle özellikle kızartmalar, soslar, tereyağı, et suyu gibi fazla miktarda yağ içeren gıdalardan uzak durmalısınız.
5. Bol bol sıvı alın
Hamileliğiniz süresince günde en az 8-10 bardak sıvı almalısınız. En iyi sıvı ise sudur. Meyve suyu yüksek miktarda kalori içerdiğinden ölçülü tüketilmelidir. Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler ise idrar söktürücü özelliğinden dolayı sıvı alımında hesaba katılmaz ve hamilelikte bu tür içeceklerin tüketiminin sınırlandırılması gereklidir.
Kategori: Genel, Haberler, Hamilelikte Beslenme
Sosyal Medya