Gebelikte Herpes Virüsü Hamilelikte Uçuk
Gebelikte uçuk hastalığı Herpes simplex virüsünün oluşturduğu enfeksiyonlardır.Tip I ile ağız ve üst solunum yollarında ,Tip II ile alt genital sistemde küçük, ülsere, kaşıntılı ve ağrılı lezyonlar oluşmaktadır. Ağızda çıkanlar toplumda ‘uçuk’ ya da “aft” olarak isimlendirilmektedir.
Gebelikte herpes virüsü bulaşması alt genital sistemdeki bulaşma direk temas ve cinsel temas ile olur. Ülserli lezyonlar varlığında bulaşma daha kolay olmaktadır.Virüs derideki sıyrıklardan vücuda girer ve cilt ile cilt altında çoğalır.Burada hücre ölümüne neden olarak ülserli lezyonlar oluşturur.Virüs ayrıca sinir hücrelerini de tutar.
Hamilelikte herpes uçuk virusu nun anneden bebeğe plasenta yolu ile geçiş yok denecek kadar azdır.Asıl geçiş normal doğum sırasında annenin vaginasındaki herpez lezyonlarından virüsün bebeğe bulaşması ile olur. Herpes normal doğum sırasında bulaşma ihtimali %40 ‘tır ve bulaşan bu virüslar her iki yeni doğandan birinde sistemik yaygın enfeksiyonlara sebep olurlar.Gebe akut dönemde ise ve uçuk ,aft lezyonları var ise sezeryan önerilmektedir.
Gebelikte herpes tedavisi ne gelince, hamilelere ağızdan asiklovir tedavisi eğer enfeksiyonlar çok ciddi değilse önerilmez.İnsiyatif doktordadır.
Gebelik sırasında geçiş olmadığından hamileliğin sonlandırılması gerekmez. Fakat doğum sırasında annede herpes lezyonları var ise normal doğum önerilmez. Sezaryen olması gerekmektedir. Sezaryenin amacı yeni doğanda oluşabilecek enfeksiyonları önlemektir.
Kategori: gebelikte sık görülen şikayetler, Genel, Haberler
Sosyal Medya