Gebelikte Görülen Sağlık Sorunları
Saç dökülmesi, bacak krampları, solunum zorluğu, hemoroid, rahimde ağrılar gibi vücudun çeşitli bölgelerinde bir takım sorunların gebelik dönemlerinde daha sık rastlanır hale gelmesi, kadınların bu dönemde büyük risk içinde olduklarının göstergesidir. Belirli aralıklarla meydana gelen bu sorunlar ciddi bir rahatsızlık yaşanmasına neden olduğu gibi, psikolojik sorunlarında sebebidir.
Hamilelik döneminde görülen hastalıkların nedenleri, bu dönemde artan hormonlardır. Fizyolojik değişimler olan busağlık sorunları, günlük yaşamı bir hayli zora sokmaktadır. Bu dönemde meydana gelen sağlık sorunları nelerdir ve nasıl üstesinden gelinmelidir diyorsanız, işte sizlere çözüm önerilerimiz.
Gebelikte görülen sağlık sorunları nelerdir?
Gebelikte rahmin büyümesine bağlı olarak siyatik sinir tarafından bacaklar uyarılmakta ve bu bölgede ağrılar meydana gelmektedir. Bu ağrılar çoğu zaman ayak tabanına da yansır. Sürekli meydana gelmezler ama ağrılar başladığı zaman ciddi bir sıkıntı verir. Bu tür ağrıların meydana gelmesi durumunda, ağrının oluştuğu tarafın tersine yatılmalı ki, sinir baskısı engellensin ve ağrı geçsin. Ağır kaldırmaktan ve aşırı yorulmaktan uzak durun.
Gebelik döneminde en sık rastlanan sorun ise, karın ve kasıklarda meydana gelen ağrılardır. Gebeliğin 4.ve 6.aylarında aniden ortaya çıkar. Otururken, ayağa kalkarken veya yatakta dönerken şiddetlenebilir. Çoğu anne adayı bu ağrılardan oldukça telaşlanır. Nedeni ise, rahmin hızla büyümesi ve rahmi desteklen bağlarda gerilmeler meydana gelmesidir. Bu tür ağrıların meydana geldiği zaman ağrının olduğu tarafın tersine yatılmalı, sıcak su yadahavlu ağrıyan bölgeye konulmalı yada sıcak bir duş alınmalıdır.
Saç dökülmesi, hamilelik döneminde artış gösteren bir diğer sorundur. Bu sorun annelerin psikolojisini olumsuz etkilemektedir. Bu durum geçicidir ve doğumun ardından kaybedilen saçlar geri kazanılır. Bu yüzden korkulacak bir durum yoktur.
Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde rahim daha da büyüdüğü için, diaframa baskı uygular ve diaframı yukarı doğru iter. Bu durumda solunum zorluğunun yaşanmasına neden olur. Gebeliğin 31. ve 34. haftalarında ortaya çıkan bu sorun, hem annenin organlarında hem de bebeğin oksijen almasında sorun yaratır. Bilhassa astım hastası anneler bu tür durumlarda daha çok rahatsız olur. Bebeğin 36. haftada aşağı inmesi sorunun çözülmesini sağlar. Bu dönemlerde anne adayları çok yavaş hareket etmeli, dik oturmalı, kolay nefes almak için baş yüksekte ve dik tutulmalıdır.
Basur olarak bilinen hemoroid de, gebelikte sıkça şikayet edilen sorunlardandır. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için anne adayları beslenmelerine son derece özen göstermelidir. Kabızlık yapan yiyecekler fazla tüketilmemeli ve kabız olunduğu zaman çok fazla ıkınmamaya çalışılmalıdır. Bol bol sıvı tüketmeye, posalı yiyeceklerden uzak durmaya, ıluk oturma banyoları yapmaya çalışın.
Kategori: Genel, Haberler, Hamilelik, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya