Gebelikte Diş Problemleri
Her anne adayı için özel bir dönem olan hamileliğin birçok açıdan sağlıklı geçmesi annenin rahatlığı kadar çocuğun doğumunu ve daha sonrasını da etkileyen en önemli faktördür.
Genel diş hekimliği ve bunun içinde hamilelikte en çok görülen periodontal hastalıklar (diş eti ve diş çevresi dokuların iltihabı ile gelişen hastalıklar) a kısaca göz atacak olursak; her şeyden önce anne adayının hamilelik öncesi gerekli ağız içi kontrolleri ve radyografik incelemeleri yaptırmış olması gerekir. Eğer varsa oluşmuş sorunları diş hekimine tedavi ettirmiş olması önemli bir önleyici faktördür.
Eğer bu incelemeler yapılmamışsa da anne adayı hiçbir sorun olmasa da üç ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrolünü aksatmamalı ve diş tacı temizliklerini yaptırmalıdır. Çünkü diş eti hastalıkları değişen hormon düzeylerinden dolayı eğer var ise çok daha hızlı ilerlemekte daha evvel yoksa da diş eti hastalığı belirtileri artış göstermektedir.
Hamilelik sırasında en çok görülebilen diş eti hastalıkları ise diş eti kanamaların (Gebelik Gingivitisi) takiben gelen diş eti büyümeleridir ki, bazen tüm dişin çevresini kaplayacak derecede büyümeler görülebilmekte ve bunlar ‘Gebelik Tümörü’ adını almaktadırlar.
Bu tür hastalıklara eğilim anne adayının hamilelik başlangıcındaki ağız bakımı zorlukları, dolayısı ile gelişen ağız bakımı eksikliği ve diş eti iltihabı, hamilelik nedeniyle de ağız içi dokuların buna normalden fazla reaksiyonu gibi basit bir sebeple başlayarak daha komplike bir hale dönüşebilir.
Ayrıca yapılan araştırmalar hamilelik esnasında diş eti hastalığına sahip anne adaylarının daha fazla oranda erken doğum yaptıkları ve normal doğum olsa da doğan çocukların daha düşük bir doğum ağırlığına sahip olduklarını göstermektedir.
Eğer hamilelik sırasında böyle bir dişeti problemi belirmişse yapılması gereken şey hemen diş hekimine başvurmak ve daha komplike bir dişeti tedavisi gerektiren durumlarda bir uzmandan yardım almaktır. Yapılacak tedaviler sorunun büyümesini engellediği gibi zaten doğum sonrası bir miktar gerileyecek olan diş eti problemlerinin hem hamilelik esnasında anne adayına daha fazla zarar vermesini engelleyecek hem de daha sonra yapılacak.
Tedavinin çok daha komplike olmasını engelleyecektir.
Hamilelik sırasında birçok anne adayının kafasındaki soru işaretlerinden en önemlilerinden biri de hamilelik sırasında yapılacak tedaviler sırasında gerek tedavi anında kullanılacak.
Lokal anestezik maddelerin gerekse daha sonra verilmesi muhtemel ağrı kesici ve antibiyotiklerin kullanımı olur.
Hamilelik esnasında yapılacak tedavilerin ve bu sırada kullanılan Lokal anestezik maddelerin anne ve fetüse zararının olmadığı Bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı içinse çeşitli kısıtlamalar vardır, ancak tedaviyi uygulayan diş hekimi bunun için uygun ilaçları seçecek ve gerekirse kadın doğum uzmanı ile konsültasyon yaparak hamileliği ve fetüsü tehlikeye atmayan tercihleri yapacaktır.
Hamileliğin hangi saflarında ne tür tedaviler yapılacağı ise diş hekim tarafından belirlenecek ise de genel olarak her safhada tedavi yapılabilir. Ancak hamileliğin ikinci üç ayı her zaman tercih edilen bir dönem olacaktır.
Unutulmamalıdır ki, sağlıklı bir hamilelik bir bütündür ve diş ve diş eti sağlığı da bunun bir parçasıdır. Anne adaylarının buna dikkat etmeye hamilelik öncesinde başlamaları ve hamilelik süresinde sürdürüp gereken kontrolleri yaptırmaları sağlıklı bir doğum için önem taşımaktadır.
Kategori: gebelikte sık görülen şikayetler, Genel, Haberler
Sosyal Medya