Gebelikte Ateşlenince Ne Yapmalı?

06 Nisan 2015 Devamı

İdeal olanı, gebenin olabildiğince yüksek ateşli, grip soğuk algınlığı geçiren insanlarla temastan kaçınmasıdır. Gebelikte ateş yükselmesinin hangi gebelik aylarında olduğu önemlidir. Örneğin, fetusun çok hızlı olarak şekillendiği ilk 3 aylık dönemde olan ateş yükselmeleri düşüklere, bebekte bazı anormalliklere yol açabileceğinden özellikle çok önemlidir.

Öncelikle yüksek ateş nedeninin tam olarak saptanması gerekir. Çünkü bazılarında sadece basit, bebeğe herhangi bir yan etki geliştirme olasılığı olmayan hafif ateş düşürücüler yeterli olabilmektedir. En sık rastlanan ateş nedenlerinden biri grip, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlardır.

Nasıl Önlemler Alınmalı?

Gebelikte oluşan büyük hormonal değişimler ve vücut direnci azalması nedeniyle gebeler grip enfeksiyonuna daha kolay yakalanır ve daha ağır geçirirler. Bu nedenle alınması gereken ilk önlem grip soğuk algınlığı gibi hastalıkları olan kişilerle olabildiğince temastan kaçınmak bu olamıyorsa maske kullanmaktır.

Bu arada vücut direncini artırabilmek için bol c vitamini içeren taze sebze ve meyveler tüketmek, çeşitli ve dengeli beslenmek aşır ı yorgunluk stresten olabildiğince kaçınmak yerinde olacaktır. Bütün bu önlemlere rağmen grip yada soğuk algınlığına yakalanmış ve ateşi yükselmiş bir gebe ne yapmalıdır Öncelikle gebeliğini izleyen doktoruna başvurmalıdır Doktoru gerekirse dahiliye veya enfeksiyon hastalıkları uzmanından tanı için görüş alabilir Grip virüslerle bulaşan bir hastalık olduğu için antibiyotik tedavisi etkisizdir ancak gribin seyri sırasında üzerine eklenebilecek fırsatçı bakteri enfeksiyonları kanıtlanırsa gebelik kategorisi güvenli olan antibiyotiklere başvurulabilir.

Sık ve iyi havalandırılan bir odada kesin yatak istirahatı, bol bol sıvı tüketmek doktorun önerdiği güvenli ateş düşürücüler genellikle yeterli olur. Ateşin 38 derecenin üzerine çıkmaması sağlanmalıdır böylece fetus şekillenirken olabilecek anomaliler ve hatta düşükler büyük oranda önlenebilir. Bu dönemde sık kontrol etmek tüm belirtileri yakından izlemek gerekir.

Tanı

İlk üç aylık dönemde geçirilebilecek bazı ateşli ve döküntülü hastalıklar gribe göre daha nadir görülmesine rağmen yol açtığı sorunlar nedeniyle önemlidir. Örneğin kızamıkçık ve suçiçeği. Aslında gebelerin % 90’ından fazlası suçiçeğine karşı aşılanma veya çocukken geçirme şeklinde bağışıktır. İlk 3 ayda suçiçeği geçiren gebede belirtiler tipik döküntüler, ateş, halsizlik eklem ve kas ağrılarıdır.

Kesin tanı konduğunda gebelikte anomali oluşturma sıklığı düşük olmakla birlikte aileye bu riskler anlatılır gebeliğe devam edip etmeme kararı bu bilgilerin ışığında aileye bırakılmalıdır. Gebeliğe devam kararı verildiğinde yapılacak şey destekleyici tedavilerdir ateş düşürülmesi, vitaminler istirahat ve sık kontroller gibi.

İlk 3 ayda geçirilen kızamıkçık daha önemlidir. Belirtileri ateş, kırgınlık, halsizlik ve tipik döküntülerdir. Eğer kızamıkçık şüphesi varsa hemen kanda IgG ve IgM antikorlarına bakılır. Gebenin bağışık olmadığı ve o sırada kızamıkçık geçirip geçirmediği kolayca anlaşılır. Eğer tanı kesinleşirse gebeliği sonlandırmak gerekir. Çünkü çok ciddi doğumsal anomalilere yol açacaktır.

Kategori: Genel, Haberler, Hamilelik