Gebelik Ve Kaşıntı
Büyüyen ve gerilen karın çatlaklara ve kaşıntıya sebep olmaktadır.
Gebeliğin ilerleyen aylarında bazı gebelerde tüm vücutta yaygın kaşıntı olabilir. Bazen bu kaşıntıya bulantı,kusma ve gaz şikayetleri eşlik edebilir.Doktorunuza mutlaka başvurun.Safra kesesi ve safra asitleriyle ilgili olabilir.Kolestaz olarak isimlendirilen bu durum her 50 gebeden 1 tanesinde görülmektedir. Doğumla birlikte kendiliğinden geçer.Doktorunuz durumun ciddiyetini anlamak için bazı kan tahlilleri yapacaktır.
Bazı gebelerde özellikle gebeliğin ilerleyen aylarında kollarda ve ayaklarda ürtiker benzeri kaşıntılar olur ve doğumla birlikte kendiliğinden geçer.
Cilt Bulguları Nasıl Olmaktadır?
Hastalığın bulguları arasında kaşıntılı, deriden kabarık, kızarık 0,5cm ila çok büyük ölçülerde deride plaklar bulunur. Bu plakların bazıları birleşme eğilimindedir. Plakların sınırlarını net olarak çizmek herzaman mümkün olmaz. Lezyonlar genellikle birkaç saat içerisinde solar, yerine başka alanlarda yenileri çıkabilir.
Ayrıca bazı ürtiker vakalarına “anjioödem” dediğimiz tablo da eşlik edebilir. Anjioödem genelde göz kapaklarında (genellikle tek taraflı), dudakta, yüzün diğer kısımlarında, kol ve bacaklarda, parmaklarda, genital bölgelerde oluşabilir. Bunlarda da özellikle şişlik ön plandadır. Her iki hastalıkta da deriden kabarık olan durumu ortaya çıkaran şey deri içinde ödem olmasıdır. Anjioödemde derinin alt tabakaları da olaya iştirak ettiği için şişlik çok ön plandadır. Şişliğe kaşıntıdan ziyade yanma hissi eşlik edebilir.
Nasıl Önlem Alırsınız?
- Karın duvarı kaşıntıları için nemlendirici kremler sürün.Özellikle Calamin içeren losyonlar kaşıntıya iyi gelmektedirler.
- Kolestaz kaşıntısı için tıbbi tedavi gerekmektedir.Kaşıntının ciddiyetine bağlı olarak ağızdan bazı ilaçlar kullanmanız gerekebilir.
- Ürtiker benzeri kaşıntılar için antihistaminik içeren losyonlar hemen etkili olmaktadır. Sadece doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanın.
Kategori: gebelikte sık görülen şikayetler, Genel, Haberler
Sosyal Medya