Gebelik Ve Depresyon
Gebelerin büyük bir kısmında (her 10 gebeden 2 tanesinde) daha çok ilk üç ayda depresyon görülebilir.Genellikle gebeliğin ilk üç ayında ortaya çıkan duygusal dalgalanmalarla karışabilir. İstenmeyen ve hazır olunmayan gebeliklerde,aile baskısının yoğun olduğu, babanın ve ailenin yeterince ilgi göstermediği ,sosyo-ekonomik sıkıntının yoğun olduğu gebelerde daha sıktır. Gebelik öncesinde, adet dönemlerinden önce premenstrual sendrom gibi psikolojik ve duygusal dalgalanmalar geçiren anne adaylarında daha sık görülür.
Gebenin kendi sağlığı ve bebeğin sağlığı için endişe duyduğu durumlarda sıktır. Gebeler karamsar,neşesiz,içine kapanık olurlar.Uyku ve yeme bozuklukları ortaya çıkar.Sosyal aktivitelere, arkadaş toplantılarına katılmak istemezler.Bazıları gebeliği ve hatta çocuğu reddeder. Belirli bir tedavisi yoktur,gebelik haftaları ilerledikçe bu neşesizlik ,kendini kötü hissetme ve umutsuzluk gittikçe hafifler.
Önlem alın;
- Çikolata, kahveden uzak durun.
- Düzenli uyuyun,günde 2 kez duş alın.
- Düzenli yürüyüş yapın,hatta bir havuza gidip bol bol yüzün.İnanın sizi çok rahatlatacaktır.
- Daha önce doğum yapan arkadaşlarınızla bebek bakımını konuşun.Dikkatiniz dağılacaktır.
- Eğer şikayetleriniz artıyorsa doktorunuzun tavsiye ettiği bir psikoterapiste başvurun ve destek alın.
- Eğer çok gerekiyorsa ilaç dahi kullanabilmeleri gerekebilir.Sizin sağlığınız önemli ise tavsiye edilen ilaçları kullanmaktan kaçınmayın.Tabii ki doktor gözetiminde ilaç kullanabileceğinizi unutmayın.
- Mutlaka tedavi olun.Aksi takdirde bu gebeliğinize doğal olarak da bebeğinize gerekli özeni göstermenizi engeller.
Kategori: gebelikte sık görülen şikayetler, Genel, Haberler
Sosyal Medya