Gebelik Döneminde Oluşan Ödem
Gebelik dönemi zorlu bir şüreçtir. Gebelik döneminde, anne adayının çok sağlıklı vede dengeli beslenmesi gerekmektedir. Lakin anne adayı yediklerine oldukça dikkat etmelidir ve aynı zamanda tükketiği besinleri içerisindeki tuz miktarı oldukça az olmalıdır. Fazla tuzlu besinler anne adayında şişkinlik yani (ödem) yapar. Bu nedenle az tuzu yemekler yenilmeli vede bol bol yürüyüş yapılmalıdır. Bu şekilde gebelik dönemide şişkinlik meydana gelmiyecekti.
Gebelikte kemik teşekkülü ve doğumdan sonra sütle verilen kalsiyum sarfiyatını kapatmak için, 7′nci aydan itibaren 0,5 gr kalsiyum fazladan verilmelidir. Bebek daha dogmadan, anne kamında demiri depo ettiğinden, gebenin ilave demir preparatlarına ihtiyacı vardır.
Günlük ihtiyaç 20 mgm’a çıkmıştır. Gebe olmayan kadının günlük tuz ihtiyacı 5, gebe kadının ise 10 gramdır. Tuzun az alınması, gebeliğin ilk aylarında kusmaları arttıracak, fazla alınması ise ilerlemiş gebelik aylarında dokuların su tutma kabiliyetini arttırarak gebenin şişmesine (ödem) ve tansiyon yükselmesine sebep olacaktır. Gebeliğin ikinci yansında günlük tuz miktarı bir miktar indirilir.
Sosyal Medya