Gebeliğin İlk 3 Ayında Sigara ve Alkol Düşüğe Yol Açar

19 Ekim 2015 Devamı

Sigarada bulunan bazı maddeler nikotin ve siyanid gibi, damarlarda kasılmaya ve dokularda hipoksi yani oksijenin azalmasına ve hipotansiyona yol açar ayrıca sigaradan gelen karbon monoksit hem anne hem fetusun kanında oksijenin bağlanmasını engelleyerek gebeliği ciddi şekilde kötü yönde etkiler.

Şuanda sigaranın düşük doğum ağırlıklı bebeğe neden olabileceği ve bu gelişim geriliği bazen bebeğin ölümüne bile neden olabileceği kesin olarak biliniyor.ayrıca sigaranın düşük,erken plasenta ayrılması ve bebekte zeka geriliği gibi durumlara da yol açabileceği düşünülüyor.

ALKOLÜN BEBEKTE OLUŞTURDUĞU SORUNLAR NELERDİR?
Fetusun karaciğerinde alkol dehidrogenaz enzimi yoktur dolayısıyla alkolü parçalayamaz ve vücudunda toksik etki gösterir” diyen Asker, “Alkolik annelerin bebeklerinde fetal alkol sendromu dediğimiz durum oluşabilir ve bunun ağır sonuçları var. Fetal alkol sendromu 3 komponentten oluşur: Kraniofasial dismorfizm: yani bebeğin kafa ve yüz yapısında defektlerin oluşması ve bu anomalilerin en sık rastlananı mikrosefali dediğimiz küçük kafa. Ekstremite defektleri: yani kol ,bacak defektleri. Kardiyovasküler sistem defektleri: yani kalp ve damar sistemi defektleri. Ayrıca özellikle gebeliğin ilk 3 ayında çok fazla alkol alınırsa gebelik mahsulünün bozulmasına ve düşüğe yol açar.

Kategori: Genel, Haberler, Hamilelik