Estetik Operasyonlar Emzirmeye Engel mi?
Teknik ve tıbbi olarak silikon meme protezleri, eğer ek bir dikleştirme ya da küçültme prosedürü olmadan, sadece meme büyütme amaçlı olarak konulduysa emzirmeyi etkilemez. Protezler, meme dokusuna dokunulmadan, meme dokusu altına, ya da daha da derine, göğüs kası (pektoral kas) altına konulurlar. Dolayısı ile cerrahi olarak meme dokusuna yönelik bir işlem olmadığı için hamilelik sonunda emzirmeyi etkileyecek bir durum söz konusu değildir.
Ancak emzirmeyi etkileyen teknik ya da tıbbi bir sebep olmamasına karşılık yapılan bir çalışmada emzirmenin başka bir nedenle etkilendiği bulunmuştur. Health Day’de bahsedilen bir çalışmada, Amerika Birleşik Devletleri’nde silikon meme protezi ile meme büyütme yapılmış 160 anne emzirme ile ilgili olarak gözlenmiş. Şaşırtıcı olarak annelerin %86’sının bebeklerini yeteri kadar emzirmedikleri görülmüş. Burada dikkat çekici olan emziremediklerinin değil, emzirmediklerinin görülmüş olması. Neden araştırıldığında, emzirme ile meme şekillerinin bozulacağı kaygısı, sarkmanın oluşmasından korunma kaygısı olduğu tespit edilmiş.
None Ülkelerarası kültür farklılıklarını da dikkate alarak bizim ülkemizde kozmetik kaygı ile bebeklerini kasıtlı olarak az emzirmek gibi bir durumun %86 çıkmasını beklemek gerçekçi değil. Belki çok az sayıda bebek böyle bir talihsizliğe uğruyor olabilir. Ancak genel olarak şekil bozukluğu veya sarkma gibi beklentiler emzirmeye engel olmaz, ancak annelerin içinde kaygı oluşturabilir.
Peki gerçekten meme protezi konulmuş olsun, konulmamış olsun, emzirme göğüs şeklini bozar mı?, memenin sarkmasına neden olur mu?
Hayır. Çocuk sahibi olunması ile şekil bozukluğu ve sarkmanın oluştuğu bir gerçek. Ancak emzirme bu konuda etkili değil. Her hamilelik döneminde fizyolojik değişikliklere bağlı olarak meme dokusunda kısa sürede artma, doğumdan sonra azalma olur ve bu negatif değişikliklere zemin hazırlar. Elimizdeki veriler, doğum sonrası emzirmenin bu sürece negatif ya da pozitif bir etkisi olmadığını gösteriyor. Emzirmeyen annelerde de bu negatif değişiklikler aynı şekilde gerçekleşiyor. Emzirmenin de bunları azaltma ya da arttırma gibi bir etkisi yok.
None Sonuç olarak meme protezi konulmuş olmasının teknik veya tıbbi olarak emzirmeye bir etkisi yoktur. Emzirmek de her bebeğin en az ilk 6 ay tek başına, ortalama 2 yaşına kadar da ek gıdalarla birlikte beslenmesinin temelini oluşturan ve meme dokusundaki kozmetik değişikliklere pozitif ya da negatif etkisi olmayan önemli bir ihtiyacıdır.
Kategori: Doğum Sonrası, Genel, Haberler
Sosyal Medya