Ergenlik Döneminde Çocuğumuzun Yanlış Arkadaş İlişkilerini Nasıl Önleriz?
Ergenlik Döneminde Çocuğumuzun Yanlış Arkadaş İlişkilerini Nasıl Önleriz? Ergenlik Dönemi Sorunları, Ergenlik Döneminde Arkadaşlık, Ergenlik Döneminde Yanlış Arkadaşlar, Ergenlik Döneminde Arkadaşları Nasıl Kontrol Ederiz? Ergenlik Döneminde Ebeveyn Arkadaşlara Nasıl Müdahale Eder?
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi-Doç.Dr.Osman Abalı anlatıyor…
Şimdi bu her anne babanın karşılaştığı bir sorun. Burada anne babalar arkadaşlarını eleştirmesinler. Çünkü ergenin kimlik algısı içerisinde, arkadaşları aslında kendisidir. Siz arkadaşlarını eleştirdiğinizde dolaylı yoldan kendine alınır ve hemen arkadaşlarını savunmaya başlar. Anne babanın arkadaş ilişkilerinde hoşuna gitmeyen şeyler varsa, bunu arkadaşlarını eleştirerek değil de nasıl bir arkadaşlık beklentisi var, normali anlatarak anormalden uzaklaştırmalı. Bu çok önemli bir tekniktir. Doğrudan anormali eleştirip, bak işte sigara içme, kötü arkadaşlıklar yapma, okulu asma vb. Hep böyle negatif mesajlar yerine, olması gereken pozitif hedefler, pozitif beklentiler, beklentilerin normal sınırlarda vurgulanması çocuğu normale yakınlaştırıyor.
Mesela arkadaşlarından bir tanesi okulda çok problemli okuldan kaçan, madde kullanan, problemli bir genç anne de bunu fark ediyor. Bak işte onunla konuşma gibi şeyler derse ergeni de ona iter.
Burada ne yapılması gerekiyor?
Normal arkadaşları arttırabiliyorsa bunu yapsın. Spor, sanat, kurs vb. şeylerle ortam hazırlayarak ergeni o problemli arkadaşından uzaklaştıracak alternatifler hazırlasın. Bu alternatifler ergeni kendi normal sınırlarına çekecektir. Ama biz diğer çocuğu eleştirirsek bu sefer ergen onu daha kıymetli görecektir. Çünkü bir de şu vardır. Anne babanın dediğinin tersini yapmak. Bu da aslında bir meydan okumadır, kendini göstermedir, kimliğini ispat etmedir. Zaten ergenlikte kötü davranışların bir çoğunda kendini ispat etme sorunu vardır. Kendini ispat etmek isterken maalesef yanlış adımlar atabiliyor. Hiç yapmayacağı şeyleri sırf kendini ispat etmek için ben varım, ben buyum, ben buradayım demek için ortaya koyabiliyor. Çünkü, çocuklar kendilerini iyi davranışlarla da ortaya koyar, kötü davranışlarla da ortaya koyar. Eğer biz iyi davranışlar, iyi alternatifler sağlayamazsak, ergenler kötü davranışlarla kendini ortaya koymak ister.
Arkadaş ilişkilerinde özellikle eleştirmemek, pozitif arkadaş çevreleri oluşturarak alternatifler üretmek ve mümkün olduğu kadar ergenin aileye yakınlaşmasını sağlayarak. Şimdi ben bir denklem söyleyeceğim anne babalara;
Bir ergen bize ne kadar yakın olursa, tehlikelere o kadar uzak olur. Bizden ne kadar uzak olursa, tehlikelere de o kadar yakın olur.
Anne baba çalışıyor yoğun. Ailenin gelir durumu iyi. Ergen internette beden olarak evde ama psikolojik olarak hiç olmadığı, gitmediği yerlerle bağlantı kurabiliyor. Sosyal medya ve web aracılığı ile. Çok uç illegal bir grubun kapısını çalabiliyor. Veya onlar ergeni tespit edebiliyor. Bu şekilde onu yönlendirip, yanlış mesajlar verebiliyorlar. Anne babadan uzaklaştırabiliyorlar. Dolayısı ile anne babadan psikolojik olarak soğumasına sebebiyet verebiliyorlar. Burada bakıyorsunuz ergen beden olarak evde, ama psikolojik olarak kopmuş. Anne baba çok yoğun vakit ayırmıyor. Çocuk napıyor, kimlerle ilgileniyor diyemiyor. Sonra bakıyorsunuz ergen bir tarafta anne baba bir tarafta. Bu durumda ergeni yönetmek ve yönlendirmek daha zor hale geliyor. Burada mutlaka ergenin bizden uzaklaşmasının önüne geçmesi lazım. Ortak vakit geçirerek, onunla sohbet ederek, onun istediği aktiviteleri yaparak, iletişim halinde kalarak, ergen bize yakın hale gelirse kötü arkadaşlıklardan da uzak kalır. Ama bizden uzaklaşırsa o zaman da kötü arkadaşlıklara daha yakın hale gelir.
Ergenlikte Disiplin hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz…
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya