Epilepsiden Kurtulmanın 13 Yolu
Epilepsi (Sara), zaman zaman gelen, şuur bulanması ve kaybı ile görülen, bedendeki istemsiz hareketlerle gözlenen bir hastalıktır. Sebep olarak genetik veya sonradan travmalar, ateşli hastalıklar, zehirlenmeler sayılabilir. Grand Mal (büyük nöbetler) Petit Mal (küçük nöbetler), Psikomotor (otomatizm), Jacksonien ve FokalEpilepsi (Sara), zaman zaman gelen,şuur bulanması ve kaybı ile görülen, bedendeki istemsiz hareketlerle özlenen bir hastalıktır. Sebep olarak genetik veya sonradan travmalar, ateşli hastalıklar, zehirlenmeler sayılabilir. Grand Mal (büyük nöbetler) Petit Mal (küçük nöbetler), Psikomotor (otomatizm), Jacksonien ve Fokal (bir extremitede kasılma-çekilmeler), Atipik nöbetler gibi çeşitleri görülebilmektedir.
Tanıda EEG (Beyin Elektrosu), Kranial MR ve gerekli tahliller yapılmaktadır, nöbetin gözlenmesi çok değerlidir. Tedavideki altın kurallar :
1. Epilepsinin tedavisi olmadığı kanaatı yanlıştır. Nöroloji uzmanıyla yapılacak işbirliği sonucu, bütün hastalarda nöbetler büyük bir oranda kontrol altına alınır.
2. Kontrol altına alınmadığı sanılan vakalarda ya hastalık için uygun ilacın cinsi veya miktarı bulunamamıştır yahutta hasta ilacını muntazam kullanmamış veya nöbetleri bir süre kesilince iyileştim deyip hekime sormadan ilacı kesmiştir.
3. Epilepsi ilaçlarınız nöbetlerinizi kontrol altına almışsa onları devamlı kullanınız. Aradan yeterli süre geçmişse (Nöbetlerin sıklığına göre 2 ay-4 ay) ve ilaçlar nöbetlere etkili olmamışsa, bu ilaçları kesmeden en yakın Nöroloji uzmanına görününüz ve hastalığınızın tedavisi için işbirliği yapınız.
Nöbetleriniz tamamen kesilinceye kadar yapılacak ilaç düzenlemesi için kendisiyle ilişkinizi kesmeyiniz.
4. Nöbetlerinizin geldiği günleri ve saatleri, nöbetin tipini gösteren bir takvim yapınız. Bu örnek takvimi Nöroloji uzmanını görmeden önce ve sonra devamlı tutunuz. Uzun süredir kullanıp istifade etmediğinizi
sandığınız ilacın ismini ve miktarını kaydediniz. Yeni göründüğünüz doktor istifade etmediğiniz ilaçları yeniden yazmaz. Böylece zaman kaybı az olur.
5. Bir veya iki yıl epilepsi nöbeti gelmezse, epilepsiye karşı kullandığınız ilaçları iyileşme kanısıyla doktorunuza sormadan katiyen kesmeyiniz. Kendiliğinizden kestiğiniz taktirde hastalık eskisinden
daha şiddetliymiş gibi tekrarlar. Artık eskiden aldığınız ilaç miktarı muhtemelen yetersiz kalabilir.
6. Epilepsiyle ilgili ilaçlarınızı alırken başka bir hastalığa yakalanır ve araya giren hastalık için ilaç almanız gerekirse,Epilepsi ilaçlarınızı kısa bir süre içinde olsa bırakmayınız. Epilepsi ilaçları diğer ilaçlarla birlikte alınabilir ve sakıncası yoktur.
7. Epilepsi olan hastalar uykusuz kalmamalı, alkollü içki içmemeli, aşırı ruhi gerginliklerden kaçınmalı ve yazın başı açık güneşte uzun süre kalmamalıdırlar.
8. Meslek seçiminde şöförlük, ağır sanayi dalları, askerlik ve inşaat işleri gibi yüksek mesafede çalışmayı gerektiren meslekler seçilmemelidir.
9. Nöbetleri ilaçlarla kontrol altına alınan vakalarda hekimin kanaatı alınarak evlenilebilir. Epilepsi olan kişi, Epilepsi olan diğer bir şahısla evlenmemelidir. Hamilelikte mutlak hekim kontrolü gerekir.
10. Nöbetler kontrol altına alınmadan denize girmeyiniz. Kontrol altına alındıktan sonra hekimin müsadesine göre sahilde gözlem altında girilebilir. Ulaşım araçları (oto, traktör. . ) nöbetler kontrol
altına alınmadan kullanılmamalıdır. Nöbetlerin ilaçlarla kontrol altında olan vakalarda hekiminizin kanaatine göre hareket ediniz.
11. Kranial MR ve beyin elektrosu (EEG) epilepsinin tanısında önemli bir araç olup tedavinin başlangıcında çekilmelidir. Bundan sonra nöbetleri ilaçlarla kontrol alınmış olan vakalarda yılda bir EEG tekrarlanmalıdır. Amaç, nöbetler kesilmişse beyin dalgalarındaki düzensizliğinde düzelmeye gidip gitmediğinin kontrolüdür.
12. Her yıl kan sayımı, karaciğer testleri yapılmaktadır.
13. Üç yıl süreyle tedavide epilepsi nöbetleri gelmiyen vakalarda ve yılda bir yapılan EEG kontrollarında EEG si normale dönen vakalarda dördüncü yılda ilaç yavaş yavaş ve doktor kontrolü altında azaltılabilir. Nöbetlerin tekrarı halinde yeniden tedaviye başlamak gerekir.
Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya