Epilepsi Nöbetlerini Nasıl Anlarız?

21 Haziran 2014 Devamı

Çocuk Nöroloji Uzmanı – Prof.Dr.Serap Uysal anlatıyor…

 

Epilepsi içinde havale var, nöbette var oraya birde tekrarlayan nöbetleri ilave ettim. Bir insan hayatında bir iki kez havale, nöbet geçirebilir. Ama bunlar kronik bir hal alıyorsa tekrarlıyorsa artık bunun adı epilepsidir.

Öğretmenler ebeveyne diyorki, çocuğunuz dalgın, anlamaya çalışıyor ama olmuyor, çocuk belkide o sırada nöbet geçiriyor. Bu genellikle okul döneminde yakalanıyorsa, öğrenme güçlüğü, başarıda düşüklük, okul başarısızlığı sorunu vs. aile bu yönden de uyanık olmalı. Dalgınlıkla giden saniyelik nöbetler var.

Toplumdaki algıda, nöbet dediğinizde epilepsi dediğimiz, havale dediğimiz zaman beynimizdeki fotoğraf ne? Birdenbire bilincini kaybetti yere düştü tüm vücudunda çırpınma silkinme şeklinde kasılmalarla olan görüntü algı bu. Ama epilepsi nöbeti her zaman böyle değil.

Bebeklik döneminde öyle zengin tablolar varki, çok farklı gözden kaçabilir. Bu çocuk neden huzursuz, neden ağlıyor derler? Gözleri zaman zaman kayıyor, yada kolları açılıyor diye getirirler. Bunlar çocukluk çağına çok güzel örneklerdir.

Bazı hastalar geliyor, bebekliğinden beri o kadar çok gaz sancısı varki çocuk 6 ylık oldu hala kurtulamadık ve çocuk doktoru dediki nöroloji uzmanı görsün. Bunun anlamı şu, bu tablonun altında acaba bir nöbet yatıyor mu?
Bunları erkenden ve hemen fark etmemiz gerekiyor.

Epilepsi hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…

 

Kategori: Soru-Cevap