Enerji Dolu Bir Gün İçin Yapmanız Gerekenler
Kahvaltıdan önce limonlu su içmek gün boyu zinde tutuyor. İşte enerjik bir gün geçirmeniz için yapmanız gerekenler.
Halsizlik ve enerji kaybına yol açan bahar yorgunluğuyla baş etmek isteyenlere Uzman Diyetisyen Fatma Baysal’dan zinde kalmanın püf noktalarını içeren menü önerisi geldi. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Fatma Baysal, mevsimsel ısı değişimleri ile oluşan bahar yorgunluğunun halsizlik, saç dökülmesi, depresyon, sindirim problemleri, kabızlık, yorgunluk, depresyon gibi şikayetlerle ortaya çıktığını aktardı. Baysal, dengeli bir beslenme ile bahar yorgunluğunun ortadan kaldırılabileceğine dikkat çekti.
Kahvaltıdan önce limonlu su için
Güne mutlaka kahvaltıyla başlamak gerektiğini anlatan Baysal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kahvaltı yapmadığımızda enerjik bir şekilde günümüze devam etmemizi bekleyemeyiz. Kahvaltıdan önce hem sindirim sisteminin düzenlenmesi hem de enerji vermesi için suyumuzun içerisine birkaç damla limon sıkabiliriz. Kahvaltıda mutlaka haşlanmış yumurta, yeşil yapraklı sebzelerle karıştırılmış lor peyniri, bir iki dilim tam tahıl ekmeği mutlaka iki ceviz, domates ve salatalık tüketin. Kahvaltıdan 2-3 saat sonra ara öğünde kuru meyve veya bir porsiyon taze meyve yenebilir. Kahvaltımızda bol yeşillik tüketmek bizi zinde tutacaktır. Eğer kişinin önemli bir sağlık problemi yoksa her gün kahvaltıda yumurta tüketebilir. Yumurta hem iyi bir protein kaynağıdır hem de A vitamini, folik asit gibi kişinin bağışıklık sistemini güçlendirici öğeler içermektedir. Sabahla öğle arası enerjinin devamı için daha glikoz ve mineral içerikli kuru meyve, kuru kayısı, kuru erik, kuru incir tüketilmesi sağlanabilir.”
Tam tahıllılar ve bulgur dinç tututyor
Dr. Baysal’ın tavsiyeleri şöyle: “Öğle veya akşam yemeğini bir öğün et veya bir öğün sebze şeklinde dağıtabiliriz. Izgara et, balık, tavuk veya peynirli bir sandviç bunların hepsi ana yemek olarak tavsiye edilebilir. Yine yanında tam tahıl ekmeği veya ekmek yerine bulgur pilavı ya da makarna seçenekleri kullanılabilir. Sadece pilav ile makarna tüketiminin çok fazla yağlı olmamasına ve miktarını sınırlandırmada yarar var. Her öğünde tam tahıl ekmeği veya bulgur pilavı gibi daha glisemik indeksi (gıdaların kan şekerini yükseltme hızı) düşük besinleri tüketerek de gerekli enerji için karbonhidratımızı sağlıklı yollardan almış oluruz.”
Her öğünde probiyotik yoğurt
Her öğünde öğle ve akşam menülerinde özellikle probiyotik yoğurt tüketilmesi gerektiğini anlatan Dr. Baysal, tavsiyelerini şöyle sürdürdü: “Çünkü probiyotik yoğurdun bağışıklık üzerindeki etkisi bilimsel çalışmalarda bulundu. Hem bağışıklık hem sindirim hem depresyon hem de birçok kanser türüne karşı koruyucu özelliği olduğu biliniyor. Bu yüzden kendileri bile yoğurtlarını mayalıyorlarsa, bunu probiyotik yoğurtla yapabilirler.” Dr. Baysal, ikindi vakti daha proteinli meyve artı yoğurt, meyve artı süt ya da bir dilim ekmek ile peynir yenebileceğini belirterek “Küçük ama doyurucu, kan şekerini dengeleyici bir ara öğün bizim için yeterli olacaktır. Akşam yemeğini çok gece bırakmamak gerekir. Sebze yemeği gibi daha hafif aperatifler, çorba, salata, cacık gibi daha hafif bir öğün tercih etmekte yarar olacaktır.”
Yatmadan önce baharatlı süt
Gece lavanta, rezene gibi uyku getirici hafif çaylarla geçirebileceğimizi belirten Dr. Baysal, şunları söyledi: “Ya da gece de yatmadan önce de kaliteli bir uyku için süt içilebilir. Sütü içine tarçın, karanfil, zencefil gibi baharatlar atarak kaynatıp içebiliriz. Hem kişinin tatlı ihtiyacını karşılamış hem de bağışıklığı biraz daha artırmış oluruz. Artan ısı ve değişen nem oranı ile birlikte vücudun su dengesini kazanmak hem de fazla ödemin atılmasını sağlamak için mutlaka 2-2,5 litre su tüketimini tavsiye ediyoruz. Eğer su tüketimini sağlayamıyorsak içine meyve parçaları, elma kabuğu, çubuk tarçın, karanfil atarak tatlandırabiliriz. Ayrıca, içilen her çay bardağı için bir bardak su içmek gerekiyor.”
Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya