En etkin korunma “Aşı”
Dünya kadınlarının yüzde 80-85’inin rahim ağzı kanserine yol açan virüsle karşılaşma riski taşıdığını belirten jinekolog-onkolog Dr. Gerard Vincent Wain’e göre aşılanma hastalığın önlenmesinde önemli rol oynuyor.
Avustralya’da jinekolojik onkoloji alanında görev yapan ve rahim ağzı kanserini önlemeye yönelik kurulun üyelerinden olan Dr. Gerard Vincent Wain, hastalığın kısaca HPV olarak adlandırılan Human Papilloma Virüs’ten kaynaklandığını hatırlattı. Rahim ağzı kanserinin, tedavi edilebilen ve önlenebilen bir hastalık olduğuna vurgu yapan Dr. Wain, tüm dünyada kadın popülasyonunun yüzde 80 ile 85’inin yaşamları boyunca bu virüsle karşılaşma riski taşıdığını belirtti.
Dr. Wain, “Virüs vücuda girdikten sonra immün sistem tarafından dışarı atılır. Bağışıklık sistemi tarafından gerekli yanıt geliştirilemezse virüs vücuda yerleşir ve önce 4-5 ay içerisinde genital siğil olarak kendini gösterir, bir yıl içinde servikste prekanseröz lezyonlar oluşturur ve virüs vücutta kalmaya devam ederse, 10-20 yıl periyodu içerisinde kansere dönebilir” diye konuştu.
12-26 YAŞ ARASI KADINLAR AŞI PROGRAMINDA
Genital siğillerin HPV vücuda girdikten sonra görülen ilk belirti olduğunu söyleyen Gerard Vincent Wain, şu bilgileri verdi: “Avustralya’da HPV aşılamasını, aşılama programı kapsamında ergenlerde uygulamaktayız. Temel amacımız, virüse karşı önceden bir immün yanıtı oluşturabilmek. Kadınlarda doğal immün yanıt yeterli olmayabileceğinden, aşılamanın hastalığın önlenmesinde çok önemli rolü var. Bu program Avustralya’da 5 yıl önce başlatıldı ve bu sürede çok geniş bir popülasyonu aşıladık. Bu sayede hastalığın ortaya çıkması önemli ölçüde önlendi. Avusturalya’da 12-26 yaş arası kadınlar bu programa alındı ve okullar ile aile hekimliklerinde uygulanan program çerçevesinde okul çağındaki nüfusun yüzde 85’i, çalışan kadınların da yüzde 50-60’ı aşılandı. Aşılama sonrası dönemde yapılan taramalarda, genital siğillerin oranında dramatik bir düşüş görüldü.”
Aşılama ve tarama programlarının birlikte yürütülmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Wain “kadınlarda taramalar ve HPV testleri yapılıyor, virüse maruz olma durumu ancak tarama ile saptanabilir. Bu sebeple aşılama ve taramanın ortak bir program çerçevesinde bir arada yürütülmesini öneriyorum” dedi.
HPV 16 VE HPV 18 TİPLERİ AGRESİF İLERLİYOR
Malezya, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık, Fransa, İsveç, ABD’de ve Kanada gibi ülkelerde aşılama programının uygulandığını belirten Dr. Wain, bu ülkelerde rahim ağzı kanserinin görülme sıklığının azaldığını belirtti. HPV’nin birçok çeşidi bulunduğundan bahseden Dr. Wain, HPV 16 ve HPV 18 tiplerinin hastalığın oluşmasının yüzde 70-80’inden sorumlu olduğunu belirtti. Wain, şu anda uyguladıkları aşının, HPV’nin bu tiplerine karşı etkili olduğunu ve erken evre aşılama ile yüzde 100 koruma sağlandığını söyledi.
Aşının herhangi bir yan etkisinin olmadığını söyleyen Dr. Wain, “Aşının uygulanması sırasında enjeksiyondan hissedilen hafif acı dışında hiçbir yan etki gözlenmemektedir” ifadesini kullandı.
Kategori: Araştırma, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya