Emzirme Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Anne sütünün yapılmasını ve devamını sağlayan en önemli faktör bebeğin emmesidir. Ortalama emzirme süresi 15- 20 dakika, ortalama emzirme aralığı 2-3 saattir. Emzirme sırasında her iki göğüs ayrı ayrı kullanılmalıdır. Bir sonraki emzirmeye en son emzirilen göğüsten başlanmalıdır. Emzirme arasında ve sonrasında bebeğin gazı çıkarılmalıdır. Bu esnada ya da daha sonra bebeğin hafif kusmaları olabilir. Bu tür kusmalar önemli değildir. Ancak fışkırır tarzda ve sık tekrarlayan kusmalar olursa doktorunuzla görüşmenizi önermekteyiz.
Emzirmeye başlamadan önce ellerinizi yıkayınız. Bebek beslenirken burnu tıkalı olmamalı ve rahat bir nefes aldığından emin olunmalıdır. Burun tıkanıklığının giderilmesi için burun deliklerine serum fizyolojik sıkılarak burun lavajı yapılmalıdır. Yine emzirmeden önce 1- 2 damla anne sütü annenin meme uçlarına ve çevresine sürülmelidir. Meme temizliğinde sabun ya da karbonatlı su kullanılmamalıdır.
Emzirirken bebeğin yüzü memeye dönük, gövdesi anne gövdesine yakın, annenin meme ucu ve kahverengi halka çocuğun ağzında olmalıdır. Bu durumda bebek daha uzun ve derin emer. Annenin meme uçlarında çatlak oluşmaz. Bebeğinizin gaz sorunları daha az gözlenir. Bebeğinizin yatağı yukarı doğru meyilli olmalı, bebeğin başı ve gövdesi yukarıda ve hafif sağa dönük olarak yatırılmalıdır. Çalışan annelerin sütünün kesilmemesi ve süt yapımının devamı için iş yerlerinde bir süt pompası (tirle) ile üç saatte bir anne sütü sağılmalı ve biriktirilmelidir.
Bebeğiniz doyduğu zamanı bilir; bu nedenle, emerken uyursa ya da memeyi ağzından çıkarıp başını çevirirse onu emmeye zorlamayın. Acıktığı zaman da size bildirecektir. Bebeğin iştahı da bir yetişkinin iştahı gibidir, çoğu kez öğünden öğüne değişir. Uyguladığınız besleme yönteminde ya da kullandığınız süt çeşidinde bir değişiklik yapacağınız zaman, bunu yavaş ve aşamalı yapın. Bebeğiniz, alıştığı süt çeşidinde bir değişiklik yapma çabanıza tepki gösterebilir. Bebeğinizi memeden kesmeden önce doktorunuza başvurmanız çok yerinde bir davranış olur.
Sağılan süt oda sıcaklığında 4-6 saat, buzdolabında ise 24 saat tazeliğini korur. Bu süt bebeğe verilirken mümkünse kaşıkla verilmelidir. Bütün bu işlemler sırasında temizliğe çok dikkat edilmelidir. Hazır mama veya ek gıdaya başlanmadan önce doktora danışılmalıdır. Bebeğe 1 yaşına gelinceye kadar çok zorunlu olmadıkça kesinlikle; 2 yaşına kadar tercihen inek sütü verilmemelidir. Yine çok zorunlu olmadıkça emzik ve biberon verilmemelidir. İyi temizlenmemiş emzik ve biberon ile hastalık bulaşma olasılığı artar. Ayrıca emzik ve biberonla açlığı giden bebek daha az emmek ister. Emmenin azalmasıyla süt gelmesi ve emzirmenin düzene girmesi gecikir.
Bebeğinizi emzirdiğiniz aylarda sigara içmemeniz ve alkol almamanız en iyisidir; eğer hastaysanız, bebeğinizi ancak doktorunuzun önerileri doğrultusunda emzirmelisiniz.
Emziren kadınların birçoğunda düzenli adet döngüsü gecikebilirse de, bebeğinizi emziriyor olmanız tekrar adet görmeye başlamanızı engellemez. Emzirme, hamile kalmaya da engel değildir.
Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik
Sosyal Medya