Embriyoya Kanser Teşhisi Konulabiliyor
Yeni teknolojinin kullanılmaya başlanmasıyla ailedeki genetik bozukluktan kaynaklananan meme, lösemi gibi kanserler, transferden önce fark edilebiliyor.
Tüp bebek uygulamalarında yararlanılan Preimplantasyon Genetik Tarama Yöntemindeki gelişmeler sayesinde aileden geçen genetik hastalıklara daha kesin tanı konulabiliyor. PGT yöntemi ile embriyoların kromozomlarının yapısal ve sayısal bozukluklara bakarak, anne ve babada hastalığa yol açmadığı halde çocukta hastalığa neden olabilecek genlerin tespit edildiğini söyleyen Anatolia Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı, “PGT işlemini tüp bebek sırasında isteyen ailelere uzun süredir uyguluyoruz. Moleküler biyoloji ve genetik tanı alanındaki gelişmeler sayesinde artık bu tarama işlemlerini daha etkin ve daha kısa sürede sonuç verecek şekilde gerçekleştiriyoruz. Böylece hastalıkları daha kesin olarak tespit edebiliyoruz. Transfer öncesi genetik tanı ile ailedeki genetik bozukluktan kaynaklandığı bilinen meme, mesane, prostat kanserleri, lenfoma ve lösemi gibi kanserler; Akdeniz anemisi, akciğer, pankreas, bağırsak, ter bezlerinde görülen ve genetik bir hastalık olan Kistik Fibrozis, vücuttaki demirin çeşitli organlarda (kalp, karaciğer, pankreas) birikerek bu organların işlev kaybına neden olan Hemakromatozis, hareket bozukluğu ve zeka geriliğine sebep olan Huntington Hastalığı, sinirleri ve kası tutarak zamanla hareket kaybına neden olan Spinal Muskuler Atrofi ve Alzheimer gibi hastalıkların varlığı ortaya çıkarılabiliyor. Bu genleri taşıyan embriyolar ayrılarak, sağlıklı olan embriyolar anneye veriliyor” dedi.
TEK GENDEN HASTALIK TESPİTİ
Prof. Dr.?Yaralı “Yeni nesil dizinleme olarak tanımlayabileceğimiz NGS yöntemi PGT işlemlerinde kullanılan en yeni ve geniş kapsamlı test yöntemdir. NGS aynı anda tek genden kaynaklanan binlerce hastalığın tek bir örnekte çalışılmasına fırsat tanımaktadır. Bu teknik gerek tek genden kaynaklanan çok sayıdaki hastalıkta gerekse kanser genetiğinde uzun süredir kullanılmaktadır. Tüp bebek ile PGT uygulamalarında denenmiş iyi sonuçlar elde edilmiş gelecek vaad eden bir teknolojidir” dedi.
SAĞLIKLI BEBEKLER DOĞUYOR
Tüp bebek sırasında isteyen ailelere uzun süredir uygulanan PGT işlemi ile (transfer öncesi genetik teşhis) bu alandaki teknolojik gelişmeler sayesinde; anne-babada olmayan ancak çocukta çıkabilecek genetik hastalıklar daha kesin olarak tespit edilebiliyor.
Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler
Sosyal Medya