Embriyo Transferi İçin Doğru Güne Nasıl Karar Verilir?
Tüp bebek tedavisi sırasında embriyo transferi için doğru gün hastaya göre seçilir. Halk arasında blastocyst transferi her zaman iyi zannedilir ve “bana neden blastocyst transferi yapmadınız?” ya da “transferi neden ikinci gün yapmadınız” diye sorulur. Aslında embriyo transferi rahim kalınlığına, hormonların seviyesine ve hastanın hazır olduğu durumda, hastaların embriyolarına göre seçilen bir zamanda yapılıyor.
Laboratuvar embriyolar için yabancı bir ortamdır. Bugünkü şartlarda embriyoları laboratuvarda en fazla 6 gün yaşatabiliyoruz. Öyle ki laboratuvar şartlarımız ne kadar iyi olursa olsun, embriyolar için laboratuvar şartlarını yabancı bir ortam olarak kabul etmek gerekiyor. O zaman biz yumurta ile spermi alıyoruz, birleştiriyoruz. Ondan bir bebeğin, embriyonun oluşmasını laboratuvarda takip ediyoruz. Laboratuvar ortamına dayanabilen, o ortamda iyi gelişen embriyoyu iyi embriyo olarak adlandırıyoruz. Dolayısıyla bir hastanın embriyosu 1 ya da 2 tane ise bunu mutlaka ikinci gün transfer ediyoruz.
Eğer 6 – 7 – 8 adet embriyo varsa, o zaman bu embriyoları bir gün daha bekletiyoruz. Amaç, bu embriyolar içerisinden en iyi olanı seçmek.
Hasta sadece bir tane embriyo transferi istiyorsa o zaman bütün embriyoları bekletip, 5. – 6. güne kadar dayanabilen, ötekilerden daha baskın, daha iyi gelişen bir embriyo varsa onu transfer etmeyi tercih ediyoruz. Bu sayede hem iyi seçilmiş bir embriyo sahibi oluyoruz. hem de tek embriyo yerleştirildiği halde gebelik şansını artırıyoruz; ikiz, üçüz değil, tekiz bebek için çalışıyoruz. 3. gün geldiğinde bütün embriyoları görüyorsak ve hepsi de çok iyiyse, o zaman bu embriyolar içinden rastgele bir embriyo seçmek yerine yine 5. günü bekleyebiliyoruz. Bu durumda “3. günde iyi olanların hepsi acaba 5. güne aynı şekilde devam edebilecek mi” mantığı var. 5. güne gelen embriyoları rahmin içine koyuyoruz.
Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler
Sosyal Medya