Ek Gıdaya Başlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

12 Aralık 2015 Devamı

Anne sütü, bebekler için ilk 6 ay temel besin kaynağıdır. Katı gıdalara 4-6 ay arası başlanır. Daha önce başlanması bazı riskler taşıyabilir. Anne sütü alan bir bebeğin geceleri daha sık uyanması veya beslendikten sonra hala arayış içinde olması katı gıdalara geçme zamanı için ipucu olabilir. Katı gıdalara geçecek bebek başını dik tutabilmeli, destekle oturabilmeli, yiyeceğe uzanıp kavrayabilmeli ve ağzına aldığı yiyeceği akıtmadan ağzında tutabilmelidir.

Yeni doğan bebeklerin yutak kasları katı yiyecekleri yutabilecek kadar gelişmemiştir. Bu nedenle diline dokunulduğunda refleks olarak diline değen maddeyi dışarıya iter. Bebeklerdeki bu reflekse dil itme refleksi denir. Bebek, yiyeceği dili ile iterse tadını sevmemiş olduğundan değil, henüz yutmayı beceremediğindendir. 4-6 aylık bebeklerin yutma kasları gelişir ve dil itme refleksi kaybolur ancak bu gelişme her bebekte farklı zamanda olur. Katı gıdalara geçerken bir defada sadece tek bir yeni gıda denenmeli, ishal, döküntü, kusma olup olmadığı izlenmeli, en az 3 gün sonra yeni gıda verilmelidir.

İlk olarak gıdalar püre haline getirilerek verilir. Bebek emeklemeye ve ayakta durmaya, fincanı, kaşığı kendi tutmaya başladığında çene kasları da gelişmiştir ve yiyecekleri ezmeye başlayabilir. Bu devrede bebek, taneli ve pütürlü yiyecekler kabul edebilmeye başlar. Alerji yaptığı bilinen yumurta ve balık bir yaşından sonra önerilir ancak çocuğun alerjisi yoksa daha erken de verilebilir. Bebeklerin % 2,5’i inek sütüne, % 1,5’i yumurtaya , % 0,6’sı fıstığa alerji gösterir.

Bebeklerin % 25’inde beslenme güçlüğü olmaktadır. Gelişim bozukluğu olan bebeklerde bu oran %80’i bulabilir. Beslenme güçlükleri arasında yiyeceklerin reddedilmesi, pütürlü yiyeceklere tepki, beslenme sırasında öğürme, öksürme ve kusma, az miktarda yiyecek kabul etme, tek tip yiyecek ile beslenme, beslenme süresinin uzunluğu yer alır. Anne ve babalar çoğu zaman gereksiz yere kendilerini suçlarlar. Bebeğin sinirsel gelişimi, yutma ve çiğneme için yetersizse beslenme güçlüğü olacaktır. Bu noktada çeşitli terapistlerden oluşan bir ekipten destek sağlanabilir.

Kategori: Bebeğim, Beslenme, Genel, Haberler