Düşük, Gebeliğin Kabusu

17 Ekim 2015 Devamı

Bir kadının ilk gebeliği düşükle sonuçlanmışsa sonraki gebeliklerinin de düşükle sonuçlanma riskinin arttığı bildirildi.

Uzmanlar, İlk gebeliğini yaşayan bir kadının düşük yapma riskinin yüzde 10 civarında olduğunu söyleyerek, daha önceki gebelik düşükle sonuçlanmışsa, mevcut gebeliğin de düşükle sonuçlanma riski yüzde 15’lere çıkar. Eğer 2’den fazla düşük hikayesi varsa, bir sonraki gebeliğin de düşükle sonuçlanma riski yüzde 30 civarına çıkar.

KADIN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ
Klasik olarak 3 kez arka arkaya düşük yapılması ‘tekrarlayan düşük’ olarak tanımlanır.Bu tanımlamalar farklı araştırmacılar arasında değişiklik gösterebilir. Bu konu kadın sağlığı açısından çok önemli olmasına karşın hala birçok bilinmeyeni olan bir konudur. Ne yazık ki, bu sebeple araştırılan kadınların ancak yüzde 50’sinde bir sebep bulunabilmektedir

ALTINDA BİRÇOK FAKTÖR BULUNABİLİR
Rahim şekil bozuklukları, miyomlar, polipler, rahim içi yapışıklıklar, bağışıklık sistemiyle ilgili durumlar, hormon bozuklukları, şeker hastalığı, polikistikover sendromu, guatr gibi birçok hastalık bu faktörler arasında yer alır. Bunların dışında genetik faktörler, kan pıhtılaşma bozuklukları ve çevresel faktörler de tekrarlayan düşüğün altında yatan önemli nedenler arasındadır.

HASTALIĞIN ALTINDA YATAN SEBEPLER

Hastalığın altında yatan sebep bulunursa, hastalığa yönelik tedavi uygulanacağı açıktır. Örneğin rahimde perde veya miyom varlığı saptandığında cerrahi tedavi, pıhtılaşma bozukluğu saptanırsa kan sulandırıcı tedavi gibi yöntemler uygulanır. Burada asıl mesele sebebin aydınlatılamadığı hastalara nasıl yaklaşılacağıdır. Bu durumdaki hastalara rutin olarak uygulanan birçok tedavi mevcut olmakla birlikte bunların önemli bir kısmı yeterli bilimsel dayanaktan yoksundur. Bu tedaviler her ne kadar zararsız tedaviler gibi görünse de, hiçbir tedavinin gereksiz kullanılmaması zorunluluğu akılda tutulmalıdır. Hastanın özelliklerine göre, daha düşük riskli ve basitten başlayıp daha karmaşığa doğru giden bir tedavi planı yapılması önerilmektedir.

Kategori: gebelikte sık görülen şikayetler, Genel, Haberler, Hamilelik