Down Sendromlu Bebeklere Dil Terapisi Şart
Uzmanlar, down sendromlu bebeklerde eğitimin anneden başlaması halinde çocuğun öğrenme yeteneğinin daha hızlı gelişeceğini ve dil terapisi yapılması halinde çocukların konuşmalarının daha mümkün olacağını bildirdi.
Hastalığın tanısı ve doğum sonrasına ilişkin süreçler ve çocukların gelişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Down sendromlu bireylerde ileri düzeyde zihinsel ve gelişimsel gerilik olduğunu, normal insanların IQ’su ortalama 100’ken, down sendromlu bireylerde yüzde 50 olduğunu kaydetti. Görme, duyma, kalp, tiroit ve bağırsak sistemi ilgili sorunların da sık görüldüğüne, down sendromlu bireylerde epilepsinin çokça yaşandığını ve kanser açısından risk grubunda olduklarını vurguladı. Down sendromunda bilinen tek etmenin hamilelik yaşı olduğunu, 35 yaş üstü hamileliklerde riskin arttığını dile getirdi. Dünyada 6 milyon, Türkiye’de ise 100 bin down sendromlu bireyin yaşadığını anlattı.
İKİLİ TARAMA ERKEN TANIDA ÖNEMLİ
Prenatal testlerin bir kısmı PAPP-A ve Free Beta HCG hormonları, bebeğin USG ile ense deri saydamlığı ölçümü, burun kemiği varlığının ve büyüklüğünün incelenmesi, Dopler USG ile damardaki kan akımının değerlendirilmesidir. İkili tarama testi erken tanıda önemlidir. PAPP-A ve Free-Beta HCG hormonlarına 11-14. gebelik haftalarında anne kanından bakılır. Ense deri saydamlığı ölçümü hormonlarla birlikte değerlendirilir. Yapılan ultrason incelemeleri ile birlikte kanda hormonların biyokimyasal olarak değerlendirilmesi ile risk oranı saptanmaktadır. Buna ‘ikili tarama testi’ adı verilir. USG ve kan testi (ikili test) birlikte yapıldığında yüzde 90 civarında down sendromu yakalanabilmektedir.
CVS İŞLEMİ YÜKSEK DÜZEYDE
11-14. haftalarda ikili tarama testi yaptırılmadığında veya zamanı kaçırıldığında 16 ile 20. haftalarda anne kanında ‘üçlü tarama testi’ uygulandığını, testin tek başına down sendromunu yakalama olasılığının yüzde 80-90 oranında olduğunu bildirdi. CVS (kordon villus örneklemesi) işlemi, 11-14. haftalarda anne karnında bebeğin eşinden parça alınıp incelenerek tanısal test yapıldığını ifade etti. Sonuçların 2-3 hafta sonra çıkıyor. Test şuan için tam bir tanı testi olarak sınıflandırılmamaktadır ancak çok yüksek düzeyde anlamlı bir tarama testidir.
“EĞİTİM DOĞUMLA BİRLİKTE BAŞLAMALI”
Hayallerimize sınır koymamalıyız ama hayallerimiz sınırsız da olsa çocuğumuzu doğru değerlendirerek ayakları yere basan, gerçekçi gelecek planları yapmanın onun mutluluğunun anahtarı olduğunu da unutmamalıyız.
Verilecek eğitimin doğumla birlikte başlaması en idealidir. Eğitimin annede başlaması, çocuğun öğrenme yeteneğinin daha hızlı gelişmesine neden olmaktadır. Eğitim planlı ve programlı olarak bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Bebeklerde bulunan kas gevşekliği fizik tedavi ile aşılmaktadır. Bunun yanı sıra algılama becerisi kazanmaları için bir tedavi uygulanmalıdır. Bu çocuklar geç konuşmaya başlayacakları için erken zamanda dil terapisi yapılması gerekmektedir. Bu şekilde daha erken konuşmaları mümkün olacaktır. Bazı durumlarda geç konuşanlar olsa da konuşamayan çocukların sayısı oldukça azdır.
Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler
Sosyal Medya