Doğum Süresinin Uzaması Nedir?
Doğumun uzaması ya da diğer bir adıyla ilerlemeyen eylemdir. Burada latenfaz dediğimiz doğumun ilk evresinden sonra yaklaşık bu 3 cm?e kadar olan açıklığı kapsamaktadır. Giderek olay ilerler, rahim ağzı açılır ve bebek de bazı hareketler yaparak doğum kanalında ilerler. Bu süreç içinde ilerlemede herhangi bir takılma olduğunda, açılma ilerlemediğinde ya da bebeğin başının aşağıya doğru inmesi gerçekleşmediğinde artık ilerleymeyen ya da uzamış eylemden söz etmek mümkündür.
Normalde primiparlarda, yani ilk doğumunu yapan gebelerde özellikle bu süreç doğum süreci 12 ile 18 saat kadar sürebilir. Bu sürenin 20 saatin üzerini aştığı durumlarda ya da doğumun herhangi bir evresinde uzun süre hiçbir değişiklik ve ilerlemenin olmaması durumunda uzamış eylemden söz etmek mümkündür.
Doğum süresinin uzamasının nedenleri
Doğum uzamasının çeşitli sebepleri olabilir. İlk başta akıla gelecek olan bebeğin iri olması olabilir ya da doğum kanalının yeteri kadar geniş olmaması bu bebeğin doğumunu sağlayacak boyutlarda olmaması söz konusu olabilir.
Aklımıza gelmesi gereken bir diğer olay da kasılmaların yani kontraksiyon dediğimiz ağrıların yeterli olmaması durumudur ki, bu durumda da eylem ilerlemeyecektir. Bu gibi hallerde hekiminiz size bazı desteklerde bulunabilir. Bu takılmayı diyelim ya da bu kısıtlılığı, bu ilerlemeyi durduran olayı çözmeye yönelik bazı ilaçlar ya da müdahalelerde bulunabilir. Ama hiçbir tedavinin cevap vermediği durumlarda yapılması gereken bundan sonraki girişim sezaryen operasyonu olacaktır.
Sosyal Medya