Doğum Borçlanması
Nasıl ve hangi durumlarda alınabilir?
5510 sayılı Kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalılar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile mülga 506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanununa tabi olan sigortalılar ve hak sahipleri bu imkandan yararlanabilmektedir.
Kişilerin doğum borçlanmasından yararlanabilmeleri için öncelikle başvuru yapması gerekmektedir. Başvurularınızı yaşadığınız yerdeki il müdürlüğüne ve sosyal güvenlik merkezinde yapabilirsinizi.
Kamu içerisinde önceden görev almış sigortalılar başvurularını sadece SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/Ankara adresine borçlanma talebini dilekçesi ile yapabilmektedir.
Doğum borçlanması almak için başvuru yapan bayanın çalıştığı iş yerinden özel olarak bir belge istenmemektedir. Bu yönü ile zaman kaybı yaşanmaması gibi, yetkililer bu belgelere hizmet kayıtlarından ulaşabilmektedirler.
Doğum borçlanması belirli bir kitleye yapılmakla beraber, herkes başvuru yapamamaktadır. Borçlanma talebini sadece;
-Hizmet akdine sahip olmak ile beraber, bu dönem öncesinde belirli bir yerde çalışıp, sigortasını başlatan
-Hizmet akdi bulunmak ile beraber, sigorta başlangıç tarihinin Ekim 2008 tarihinden önce ve ya bu tarihten sonra olan,
-5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesi esas alınarak, önceden çalıştığı ve ya hala çalışmaya devam attığı yerde sigortası yatırılan,
-2925 sayılı Kanunu içerisinde sigortası bulunan kişiler ve bu kişilerin sigorta primlerini yatıran hak sahipleri yapabilmektedir.
Doğum borçlanması hizmet akdine sahip olan kişinin, doğum ve hamilelik dönemi içerisinde çalışma hayatını sürdüremediği için kişiye sağlanan iki senelik borçlanmadır.
Doğum borçlanmasından her isteyen yararlanamadığı gibi, bu borçlanmanın kişiye verilmesi için istenen şartlar vardır. Bu borçlanmanın şartlarına göz atmak gerekir ise;
-Doğum yapacak kadının, bu dönemden öncesinde bir yerde çalışıyor olması ve sigortasının başlamış olması,
-Doğum dönemini yani iki seneyi geçirdikten sonra kişi adına sigorta primi yatırılmaması,
-Doğum yaptığı süreden itibaren 2 senelik dönemde, dünyaya gelen çocuğun hayatını sürdürmesi gerekmektedir.
Doğum borçlanması farklı süreler dahilinde oluşabilmektedir. Borçlanma süreleri şu şekildedir.
-Doğum dönemini geçiren bayanın sigortasının yatıyor olması şartı ile doğum yapmasına 21 gün kalasıya kadar çalışmasını sürdürmesi şartı ile 2 sene borçlanabilmektedir. Bu borçlanma süresine, istirahat alınan günlerde dahil edilmektedir.
-Doğum yapan sigorta primi yatan bayanın, en fazla 2 defa olmakla beraber, her defasında 2 senelik olarak yani toplamda 4 sene borçlanma hakkı bulunmaktadır.
-Doğum işlemini gerçekleştirmiş bayanın, borçlanması süresi standart olarak olan 2 yıllık süreden, doğum yaptığından sonraki dönemde yatırılan sigorta primlerinin 2 senelik süreden çıkartılması ile belirlenmektedir.
-Doğum yapan kişinin borçlanma süresi başlayıp, dünyaya gelen çocuk olur ise, çocuğun doğum tarihi ile ölüm tarihi arasındaki süre içerisinde borçlanabilir.
-İkinci doğumunda da borçlanabilme hakkı olan bayanlar, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar uzanan borçlanma süresini, ikinci doğum sonrasında oluşan borçlanma süresi ile birleştirip toplamda borçlan süresini öğrenebilir.
Sosyal Medya