Diyabetli Çocuklara Verilen Beslenme Yanlış mı
Fitoterapi Uzm- Dr.Ümit Aktaş anlatıyor…
Verilen tam tahıllı ekmek, Türkçesini anlatayım;
Kahvaltıda tam buğday ekmeği iki dilim arasına light peynir diyorlar ya, yağ tüketmeyeceksiniz bir de light peynir diye bir kavram var nasıl bir kavramsa o? Koydunuz light peyniri arasına tost makinesinde bir güzel yağsız tost yaptınız. Neden çocuğunuz diyabet hastası. Size böyle öğrettiler, dediler ki kahvaltıda sandviç yedireceksiniz. Kahvaltıda bunu yedirdiğiniz zaman çocuğunuzun kan şekeri 90 dakika içerisinde tavan yapar. Şeker fırladı, vücut ne yapıyor bakıyor, 90 dakika içerisinde kan şekeri tavan yapıyor ve hemen pankreasa emir veriyor, insülin salgıla. Pankreas hemen bol miktarda insülin salgılar.
Sağlıklı insanda tam tahıllı buğday ekmek ile light peynirli tost yapın erişkin insan ile 90.cı dakikada ölçün isteyen deneyebilir bunu, kan şekeri 150-180 arasında çıkacaktır. Çok yüksektir bu ve hemen bol miktarda pankreas insülin salgılar kan şekerini düşürdü. Fakat çok yüksek insülin salgılandığı için bu seferde kan şekeri çok düştü. Dakika 120, acıkırsınız elleriniz titrer. Siz dersiniz ki ben sabah adam gibi kahvaltı ettim iki saat sonra tekrar acıktım bir daha yemek zorunda kaldım. Zaten size ne diyorlar? İki saatte bir yiyin diyorlar. İşte bu sebepten diyorlar. Çünkü tam tahıllı ürünleri tükettiğinizde zaten iki saatte bir kan şekeriniz düşecek ve acıkacaksınız… bir kısır döngü ve iki saatte bir yemek yiyen ve sürekli acıkan eli ayağı titreyen insanlar ne oluyor bir süre sonra?
İlk okul kitaplarındaki cin ali oluyor obez ali. Diyetisyene gidiyorsunuz diyetisyende aynı diyetleri vermeye başlamış. Bünye zayıflıyor, tekrar alıyor, zayıflıyor, tekrar alıyor. Bir süre sonra bir bakıyorsunuz cin ali olmuş diyabet ali.
Oysaki siz kahvaltıda iki dilim tam tahıllı tost yemek yerine, tereyağına iki yumurta kırıp yeseniz iki saat sonra asla acıkmazsınız. Acıkan varsa buyursun gelsin söylesin.
Peki neden acıkmazsınız?
Çok basit tereyağına kırılmış iki yumurtanın glisemik indeksi neredeyse “0” dır.
Çocuklarda Diyabet Hastalığı Hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz…
Kategori: Soru-Cevap
Sosyal Medya