Diş Sağlığı Anne Karnında Başlıyor
Uzmanlar, bebek dişleri hamileliğin 6. haftasından itibaren anne karnında oluşmaya başladığını ve bu nedenle hamilelik sürecinde annenin beslenme planın oldukça önemli olduğunu söyledi.
DİŞLERİN BAKIMI BEBEKLİKTE BAŞLAMALIDIR
Yeni doğan bebeğin ağız temizliği günlük bakımının bir parçası olmalıdır. Bebeğin ilk dişleri 6 ay civarında sürmeye başlar. Diş temizliği ve bakımının da bu dönemde başlaması önemlidir. Bebeğin ilk dişleri steril bir gazlı bez parçası ya da temiz bir tülbent ile silinerek temizlenebilir. Bebeğin diş sayısı arttıkça yaşına uygun yumuşak kıllı bir diş fırçası ile önceleri macunsuz daha sonra eser miktarda, çocuk diş hekiminizin önereceği diş macunu ile fırçalanmaya devam edilmelidir.
Gece dişler fırçalandıktan sonra atıştırmalık yiyecekler yenmemeli, su dışında içecek içilmemelidir. Gece boyunca beslenen bebeklerde dişlerin fırçalanması güç olacağından, ağızlarında süt ya da mama artığı kalmaması için biberon ya da emzirmeden sonra bir miktar su verilerek ağzın en azından su ile temizlenmesi sağlanmalı ve uyku dışındaki süreçte bebeğin günlük ağız bakımı aksatılmadan yapılmalıdır.
Çocuğun ilk 8-9 yıllık ağız ve diş sağlığından ailenin sorumlu olduğunu, çocuk bu yaşa gelinceye kadar dişlerin fırçalanması ailenin yardımıyla olmalı, sonra sorumluluk yavaş yavaş çocuğun kendisine bırakılarak fırçalama sadece kontrol edilmelidir.
Sosyal Medya